Belangrijke data: de internationale bierprijs index

Bij ons in Nederland gaat het vaak over geld. Hoe goed het hier gaat drukken we dan ook uit in het bruto nationaal inkom...

Bij ons in Nederland gaat het vaak over geld. Hoe goed het hier gaat drukken we dan ook uit in het bruto nationaal inkomen. In Bhutan doen ze het anders, daar ontwikkelde de koning het bruto nationaal geluk om op een andere manier aan te kunnen geven hoe goed het gaat in een land. Maar wat ons betreft is er een nog betere schaal om welvaart en welzijn te meten: de bierprijs index.

Terwijl wij hier tijdens het stappen al snel zo'n 2,50 a 3,50 kwijt zijn aan een gouden rakker zijn er landen om de hoek waar dit veel goedkoper, en natuurlijk ook veel duurder kan. Wanneer we kijken naar de index komen er een aantal interessante feitjes naar voren. Alhoewel, feitjes... We moeten zeggen dat we onze vraagtekens zetten bij de data wanneer we zien dat ze bijvoorbeeld in Amsterdam gemiddeld 5,50 euro betaalde in een bar. Dat valt toch wel mee? Houd er dan ook rekening mee dat de makers van deze index voornamelijk in hotelbars gedronken hebben, daar loopt de prijs wel wat op ja. Mogelijk konden ze door al het bier vaak niet veel verder komen dan de hotelbar bij het vliegveld waar ze continu de hoofdprijs betaalden.

Lees ook: Ultieme reistip: de nieuwe luxe watervilla’s op Bora Bora

De bierprijs index kijkt naar de gemiddelde prijs van een glas van 33cl in steden en landen. Voor de gemiddelde bierliefhebber zijn dit misschien open deuren maar het volgende viel op:

–  Oost-Europa is zoals verwacht het goedkoopst, een biertje is meestal minder dan een euro waard.

– De duurste plekken om dronken te worden zijn de Scandinavische landen, maar dat heb je vast al gehoord van die Zweedse expat waar je een oogje op hebt.

– In het oosten van het land wil je niet zijn, maar het goedkoopste biertje drink je in Oekraïne. Een gemiddeld pilsje kost je €0.58.

– Bier is verreweg het duurst in Groenland, daar betaal je ongeveer €8.47. Aan de andere kant, het schijnt dat de vrouwen daar geweldig zijn (wij moeten er nog steeds een keer een kijkje nemen).

– Zwitserland mag dan bekend staan als onafhankelijk, daar wordt wel voor betaald. Een glas bier behoort tot de duurste pilsjes van Europa, misschien toch die importkosten.

– Nederland zit boven het gemiddelde qua bierprijs, maar het kan qua stad veel schelen, en jij komt vast verder dan een hotelbar.

Ook valt er te lezen hoeveel mensen gemiddeld drinken. Terwijl wij urenlang op het terras kunnen bivakkeren zodra er een zonnestraal gespot is leggen we het hier steevast af tegen landen die hun bierliefhebberij naar het volgende niveau geslingerd hebben. In Praag staan ze eenzaam aan de top en drinkt men gemiddeld per persoon maar liefst 143 liter bier bier per jaar. Vervolgens komen Krakau en Warschau met 126 liter per jaar. Iets dichter bij huis lukt het ze in München om per jaar 106 liter per jaar weg te werken. Voor de hele index kan je hier terecht.