Ah, koffie. Het zwarte vloeibare geluk waardoor wij elke morgen weer aanspreekbaar zijn. Zwart, met suiker of met melk, we drinken per jaar zo’n 150 liter weg. Daarmee zijn we een van de grootste koffieleuten ter wereld, maar de buitenlandse koffietradities mogen er ook zijn. We nemen je mee op een kleine rondreis door de (zoete) koffiewereld.

/ Spanje: Café Bombón

Deze koffie is even simpel als hij zoet is. Café Bombón bestaat uit gelijke delen koffie en gecondenseerde melk (van dit spul maken ze karamel, kun je nagaan hoe zoet het is). Tip: ‘tandarts’ is ‘dentista’ in het Spaans.

Zeven_Zoete_Koffies_Café_Bombón

Credits: Travelo Cafe

/ Vietnam: Ca Phe Trung

Als je in Vietnam koffie bestelt, reken er dan op dat je er eentje krijgt die voor een dessert kan doorgaan. Ca Phe Trung kun je vertalen met ‘eierkoffie’. Ze kloppen twee eidooiers met gecondenseerde melk, honing en vanille-extract stijf en gieten dit in een kopje. Dit toppen ze met zwarte Vietnamese koffie. Het eimengsel zal naar boven komen. Nu is het aan jou om het eerst eruit te lepelen of het met ei en al op te drinken.

Zeven_Zoete_Koffies_Ca_Phe_Trung

Temporarily Lost

/ Turkije: Türk kahvesi

De ene Turkse koffie is niet met de ander te vergelijken, zowat elke familie heeft zijn eigen speciale recept voor het zwarte goud. De koffie is zeer fijn gemalen en bereid in een koperen pannetje dat ze cezve noemen. Ook hier gaat flink wat suiker in en de prut wordt langzaam aan de kook gebracht. Als het een tijdje heeft geborreld, schenken ze het met koffiedik en al in het kopje. Het glaasje water dat je erbij krijgt, kun je goed gebruiken na zo’n sterk kopje.

Zeven_Zoete_Koffies_Türk_Kahvesi

Credits: Turkish Coffee Gear


Lees verder >>


Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.