Sushi voor dummies: zo maak je Poke, een heerlijk Hawaiiaans visgerecht

Op Hawaï eten ze het overal, en ook in de andere staten van de VS duikt het steeds vaker op: poke. En iedereen kan het m...

Op Hawaï eten ze het overal, en ook in de andere staten van de VS duikt het steeds vaker op: poke. En iedereen kan het maken.

Onlangs nog in de VS geweest? Misschien is het je opgevallen dat er in de grote steden ineens overal winkels opduiken waar je poke (of poké, niet te verwarren met Pikachu en de zijnen) kunt bikken. Wat de gevulde koek is voor Nederland, is poke voor Hawaï. Elk benzinestation, ziekenhuis, nachtwinkeltje en elke snackbar heeft deze vissalade liggen.

Lees ook: Deze übermannelijke vleesgerechten doen ‘woensdag gehaktdag’ vergeten

Het grootste verschil is dat de gevulde koek een dikmaker is en poke heel gezond. Of in ieder geval een stuk gezonder. Wie dus van rauwe vis houdt, maar een keer geen zin heeft in sushi, kan poke maken. En dan het bovenstaande verhaal afdraaien, dat vinden je gasten vast reuze interessant.

Wisefish Ahi Poke

• 3 theelepels tamari shoyu• 1 theelepel sesamolie• 1 theelepel sojasaus• 1/2 theelepel vers gesneden gember• 1 pond tonijn (gesneden in dobbelstenen)• 1/3 kopje zoete ui• 4 kopjes gekookte witte rijst• 1 avocado gesneden in blokjes• 1 bosui grof gesneden• Geroosterde sesamzaadjes

In een kleine kom meng je de shoyu, sesamolie, oestersaus en gember. Zet het geheel even opzij.In een grotere kom combineer je de tonijn en de ui. Voeg de shoyu/sesam-mix toe en husselen maar. Toedekken en in de koelkast laten marineren (30?–?60 minuten).

Voor het serveren: verdeel de rijst over vier schaaltjes en bestrooi met een berg poke. Garneren met de avocado, lenteui en besprenkel met sesamzaadjes.