Najib Amhali blikt terug op verslaving: 'Van 1 gram per week naar 4 gram per dag'

Onlangs liet Najib Amhali vol trots weten dat hij zijn diploma 'Verslavingskunde I' in de wacht had gesleept. Enkele dagen na dit nieuws schoof Playboy bij hem aan op een Utrechts terras. Hier spraken we de cabaretier over zijn verleden met drugs, zijn rock-'n-roll bestaan, zijn grote liefde Naima en zijn carrière zowel on-, als off-stage.

najib amhali

Cabaretier en acteur Najib Amhali (51) is geboren in Marokko, maar groeide als oudste van vier broers op in Krommenie. Hij begon in de jaren negentig als stand-upcomedian bij de Comedy Train in kleine zaaltjes en kreeg al snel bekendheid bij een groot publiek. Inmiddels heeft hij negen avondvullende solovoorstellingen, drie uitverkochte optredens in Ziggo Dome, diverse films en series, een bestseller en een oudejaarsconference op zijn cv staan. Vorig jaar opende hij de deuren van zijn afkickkliniek Recovery Mental Healthcare.

Waar het misging

Inmiddels gaat het weer een stuk beter met Amhali, maar daar ging jaren aan stiekem drugsgebruik aan vooraf. Hij blikt terug op het moment waar hij de fout in ging: "Het veranderde nadat mijn registratie in 2000 op tv werd uitgezonden. Ineens werd ik verplaatst naar grote zalen, het kon allemaal niet op. Toen ging het mis."

"De eerste keer was op een feestje. Er werd een lijntje gelegd en het was van: proef maar eens. Ik wil niet zeggen dat ik meteen hooked was, maar het was wel lekker dat de vermoeidheid weg was. Zo ging ik in een paar jaar tijd van 1 gram in de week naar 4 gram per dag. In de laatste jaren was ik er de hele dag mee bezig: wanneer kan ik het doen?"

Druk en drugs

Wanneer we hem vragen waarom zoveel BN'ers aan de drugs zitten, heeft Amhali een duidelijk antwoord. "Dat heeft te maken met de druk die je als artiest elke keer voelt. Een show werd al verkocht zonder dat ik maar een letter op papier had gezet. Dat maakte dat ik wilde vluchten. Ik had in zo’n situatie een boek kunnen gaan lezen of iets met mijn gezin kunnen gaan doen. Maar ik koos ervoor om met coke en drank achter mijn computer te gaan zitten, dan kwam de inspiratie vanzelf."

Ook speelde Amhali's succes een belangrijke rol. "De reden dat ik naar de drugs greep, was voor mij ook de stress en de eenzaamheid van hoog aan de top zitten. Dat klinkt raar, want wat is de top? Voor mij is dat als je vijf of zes keer per week speelt en de zalen nog steeds vol zijn. En dat dan heel lang achterelkaar. Voor mij was dat zo vanzelfsprekend geworden dat ik in paniek raakte als ik vier lege stoelen zag: fuck, vier lege stoelen, wat is dit?"

"Het moest altijd beter, groter, meer. Hetzelfde als met de drugs, eigenlijk. Dat heb ik moeten loslaten."

Clean

Maar nu gaat het dus weer een stuk beter met de cabaretier. "Verslaving is een ziekte, dat weet ik inmiddels. Op 14 juni van dit jaar was ik vier jaar clean, maar ik deed de eerste twee jaar weinig aan herstel. Ik ging niet naar meetings, ik volgde het 12 stappenplan niet. De laatste twee jaar doe ik dat wel, want ik weet inmiddels: het is niet alleen je verslaving waarmee je moet dealen, het zijn vooral je karaktereigenschappen. Ook al ben je nog zo clean, je kunt nog steeds een enorme lul zijn."

En die ervaringen helpen hem weer bij z'n werk als counselor. Maar met ervaring alleen is Amhali er nog niet, want hij heeft flinke plannen: "Ik denk dat ik eerst nog een paar andere opleidingen ga doen: Verslavingskunde II, Verslavingskunde III. Uiteindelijk zou ik graag interventie willen doen, wat inhoudt dat je met familie en vrienden langsgaat bij een verslaafde om hem te vertellen dat ze er voor hem zijn en dat ze willen dat hij een mooi leven krijgt."

In de nieuwste Playboy vertelt Najib Amhali ook over de invloed van zijn drugsgebruik op de relatie met zijn vrouw Naima, het 'laatste beetje rock-'n-roll' in zijn leven, zijn jeugd als Marokkaanse jongen in Krommenie en zijn liefde voor duur speelgoed. Vanaf donderdag in de winkels.

Misschien ook voor jou:
Marcel van Roosmalen: 'Ik dacht: als ik nu niets doe, dan moet ik straks smeken om werk'
Interviews
  • Brunopress