Door: Redactie
Goodlife

Deze Jaguar E-type heeft een unieke racegeschiedenis en gaat onder de hamer

Niet vaak kom je een klassieke wagen tegen met zo'n indrukwekkende geschiedenis als deze E-type van Paul Vestey.

Als je fan bent van de gouden race-jaren gedurende de jaren zestig en zeventig dan komt de naam Paul Vestey je mogelijk bekend voor. De gentleman driver die als particulier onder andere deelnam aan de 24 uur van Le Mans was een graag geziene gast op het circuit. Mede dankzij zijn connecties, financiën en racekunsten. Veelal betrad hij de baan in diepblauwe wagens en vriend en vijand weet van zijn liefde voor Ferrari. 


Dit 11-jarig meisje racet vanaf haar derde en wil F1-kampioen worden
Lees ook:
Dit 11-jarig meisje racet vanaf haar derde en wil F1-kampioen worden
De 11-jarige Juju Noda is de dochter van voormalig F1-coureur Hideki Noda en racet al vanaf haar derde! Inmiddels scheurt ze in de Formule 3 en wil ze F1-kampioen worden.

Gentleman driver en de E-type

Hoewel hij graag met een Ferrari reed, de eerste (een 250 GT) kocht hij toen hij 21 jaar oud was, was hij ook liefhebber van de fenomenale Jaguar E-type. Dankzij zijn connecties kon hij een chassis rechtstreeks uit de Jaguar-fabriek krijgen waarna hij zelf verder bouwde door er bijvoorbeeld een 3.8 liter D-Type motor op te plaatsen. Het resultaat is deze 1965 Jaguar E-type Semi-Lightweight Roadster met een Vestey Racing Livery en een unieke geschiedenis.

Paul Vestey, John Lewis en Nigel Mansell

Paul Vestey voltooide enkele races in het Verenigd Koninkrijk met de E-type maar verkocht hem aan racer John Lewis. Lewis won er 17 races me. In totaal won de wagen 29 races en bezit het zes lap records. Zelfs F1-wereldkampioen Nigel Mansell heeft nog in de Jaguar gereden. Hij won in 1980 met de wagen in Donington. 

Nog meer racegeschiedenis

Het verhaal stopt daar nog niet, uiteindelijk eindigde de auto in de FIA Historic GT Championship met als coureur Roger Mac. Dit specifieke exemplaar reed destijds voor het fabrieksteam van Jaguar, hiermee is het slechts één van de twee E-types die ooit voor een fabrieksteam van Jaguar gereden hebben. Mac won iedere race die hij overigens in deze wagen uitreed. Ten slotte reed de wagen ook nog in de Pirelli Classic Marathon met als coureur Indy-500 winnaar Bobby Unser. 

Bieden op de Jaguar E-type

De wagen heeft vanaf dag één dezelfde livery gehad (de diepblauwe kleur van Vestey) en hij kan binnenkort van jouw zijn. Kwestie van meer dan 7.5 miljoen dollar bieden want vergelijkbare auto's gaan vaak voor een dergelijke prijs onder de hamer. Meer info tref je hier