Wil jij een whisky-connaisseur worden? Deze Schotse streken moet je kennen

Hoewel wij de whisky's uit de Japanse en Amerikaanse keukens zeer zeker kunnen waarderen geven we eerlijk toe dat onze voorkeur ook naar de Scotch gaat. Deze streken moet je kennen.

scotch

Het blijft een van onze favoriete bezigheden: whisky drinken. Onlangs kwamen we in een verhitte discussie terecht na het zien van de film Kingsman: The Golden Circle waarin meermaals met minachting over bourbon wordt gesproken 'Echte whisky schrijf je zonder e' en de opperkoning onder de whisky's is natuurlijk de Schotse single malt. Volgens velen tenminste. Hoewel wij de whisky's uit de Japanse en Amerikaanse keukens zeer zeker kunnen waarderen geven we eerlijk toe dat onze voorkeur ook naar de Scotch gaat. Waar de discussie dan over ging? Uit welke streek komt de beste Scotch? Voor we die vraag kunnen beantwoorden leek het ons eerst een goed idee om de betreffende streken onder de loep te nemen. Wil jij een echte whisky-connaisseur worden? Leer dit stukje topografie dan uit je hoofd. Doorgaans wordt de Scotch onderverdeeld in vijf categorieën (sommige beargumenteren dat er zes zijn wegens de toevoeging van Island) die afhankelijk zijn van de geografische ligging van de distilleerderij te weten: Islay, de Highlands, Campbeltown, de Lowlands en Speyside.

Islay

Een Islay-whisky moet je net liggen maar wij bij ons kwam dit gebied als winnaar uit de bus. Meestal heeft een Islay malt een hoog turfgehalte omdat het eiland waar deze whisky's gemaakt worden bedekt is met turf, oftewel gedroogd veen. Daarnaast zijn deze whisky's vaak erg rokerig. We proefden laatst een kersverse Islay single malt die we je graag aanraden: De Ardbeg An Oa (uitgesproken als ‘en oh’). Deze bijzonder zachte, rokerige en ietwat zoete whisky is een absolute aanrader voor de liefhebber, de beginner en iedereen daartussen. De An Oa is zo'n whisky die bijzonder soepel en makkelijk te drinken is dankzij de romige aroma en de smaak van melkchocolade, sinaasappel, banaan en anijs. 

De Highlands

Het grootste gebied is de Highlands, hier komen een hoop whisky's vandaan met een volle body maar eigenlijk verschillen de smaken hier ontzettend veel wegens de grootte van het gebied. Vaak worden de Highlands daarom weer onderverdeeld in meerdere streken. Onze favorieten vanuit de Highlands? Dat is onmogelijk kiezen maar we hebben nog een bar vol met Highland Park (van de meest noordelijk gelegen distilleerderij van Schotland), Glenmorangie en Dalmore en dat is niet zonder reden. 

@backlink(206613)

De Lowlands

Nee niet het festival, deze streek ligt onder de Highlands en ligt tegen de grens met Engeland aan. Vaak komen hier lichte, droge whisky's vandaan die juist helemaal niet rokerig zijn. In dit gebied zitten eigenlijk maar vrij weinig distilleerderijen. Sterker nog: het zijn er momenteel nog maar drie. We raden ze alle drie aan maar de bekendste distilleerderij is Glenkinchie. 

Campbeltown

Campbeltown was ooit de whiskyhoofdstad van Schotland maar ook hier resteren vandaag de dag nog maar drie distilleerderijen. Veel whisky's uit deze streek zijn wat zoutig. De Distilleerderij Springbank is hier het prominentst. Veel liefhebbers genieten nog altijd van de Campbeltown whisky's omdat ze een vrij unieke smaak hebben. 

Speyside

In de Speyside vind je de helft van alle distilleerderijen van Schotland. Aangezien we hier te maken hebben met één van de kleinere gebieden zit het dus propvol distilleerderijen die het ontdekken waard zijn. Een weekje Speyside moet dan ook linea recta naar jouw bucketlist. Veel distilleerderijen gebruiken water uit de rivier Spey (waaraan het gebied de naam ontleent) De Speyside whisky's zijn complex, elegant en zoetig. Hier ken je de meeste merken waarschijnlijk wel: Johnnie Walker, Chivas Regal, Glenlivet, Glenfiddich en Macallen komen hier vandaan. 

@backlink(207367)