Ruben Nicolaï: 'Ik hoefde weinig te acteren voor deze rol'

Herman den Blijker neemt deze maand geen blad voor de mond in onze rubriek 20 Questions. Daar hadden we hem voor uitgeno...

Herman den Blijker neemt deze maand geen blad voor de mond in onze rubriek 20 Questions. Daar hadden we hem voor uitgenodigd, omdat het tweede seizoen van Grillmasters van start gaat. Om het af te toppen stelden we ook nog wat vragen aan presentator Ruben Nicolaï.

‘Staat Herman den Blijker in de Playboy?’, roept Nicolaï verschrikt als we hem bellen voor een drietal BBQ-dilemma’s. ‘Maar dan heb je toch met één foto al dat hele blad gevuld? Er passen twee nietjes door dezelfde navel.’ Het is duidelijk dat Den Blijker een goeie heeft aan Ruben Nicolaï als presentator.

Vanaf vanavond strijden tien duo’s de komende weken om de titel ‘Grillmaster 2016’. Kok Herman den Blijker en wereldkampioen barbecueën Jord Althuizen beoordelen de creaties. Nicolaï presenteert en mag af en toe een stukje proeven.

Ruben, je komt niet erg bekwaam over in de promo.

‘Haha, dank je. Ik hoefde inderdaad weinig te acteren voor deze rol. Ik ben de presentator die de domme vragen mag stellen. Dus als ze het hebben over cuisson, dan moet ik even ingrijpen om te vragen wat dat betekent. Ik heb me laten vertellen dat het over de gaarheid gaat. Verder presenteer ik de wedstrijd en mag ik continu de heerlijkste creatie van de barbecue proeven. Een cadeautje.’

Welk barbecuecijfer zou je jezelf geven?

‘Ik ben – dankzij die acht opnamedagen – echt beter geworden. Herman is zo’n topgozer: een gigantische muil, maar een piepklein hartje. Zegt-ie: [zware stem] ‘Ja, ja, Ruben, kom ‘es mee. Kijk, moeje zo doen, moeje zo doen, niet zeiken, moeje zo doen.’ En dan legt-ie tien minuten later een stuk vlees op m’n bord en dat is dan misschien wel het lekkerste vlees dat ik ooit gegeten heb.’

Met welk lapje ga jij deze zomer furore maken thuis?

‘Côte de boeuf! Ik heb één recept voor je. Koop een vingerdikke côte de boeuf, iets groter dan een squashracket. Smeer ‘m in met hete mosterd, strooi er grove zout overheen. Leg ‘m op een gillend hete barbecue. De kant die je hebt ingesmeerd, leg je face down. Dan smeer je de andere kant precies zo in. En na tien minuutjes effe draaien, nog eens tien minuten. Snijd ‘m in stukken en mensen denken serieus dat je kan koken. Als je dat côte de boeuf een beetje chique uitspreekt, heb je sowieso alle gasten in je broekzak.’

Grillmasters is vanavond om 21.30 uur te zien op RTL 4 / De 20 vragen aan Herman den Blijker zijn te lezen in het nummer dat nu in in de winkel ligt

https://www.youtube.com/watch?v=oUPF_fD9VmQ