Tien redenen om voor jezelf te beginnen

Er is geen betere baas dan eigen baas. Zit je ook vastgeroest in een baan voor een baas die je de allerslechtste automat...

Er is geen betere baas dan eigen baas. Zit je ook vastgeroest in een baan voor een baas die je de allerslechtste automatenkoffie gunt? Deze tien redenen om voor jezelf te beginnen kunnen je net het zetje geven dat je nodig hebt om eindelijk die droom na te jagen.

1. Jij kent je werkritme het beste

Er is er maar één die weet hoe jij het meest efficiënt kunt werken en dat ben jij. Misschien ben je ’s ochtends niet vooruit te branden terwijl je ’s avonds hele bergen verzet. Waarom zou je dan voor een baas werken die je stipt tussen 9 en 5 op kantoor wil zien?

2. Je leert slimmer werken

Als je als loonslaaf niet het onderste uit de kan haalt, is er geen man overboord. Je verspeelt toch niet je eigen geld. Bij je eigen bedrijf is dat een heel ander verhaal, dus zul je je stinkende best doen om zo slim mogelijk te werk te gaan. En tja, daar word je een stuk slimmer van.

3. Je weet hard werken op waarde te schatten

Ondernemer zijn is de meest uitdagende baan die er is. Maar het is ook de meest belonende die er is als al die uren van bloed zweet en tranen zich uitbetalen. Winst maken smaakt naar meer en is het harde werk meer dan waard. Waardoor je de volgende keer weer voor die volle 120% gaat.

4. Het is goed voor je verkoop- en netwerkskills

Als ondernemer moet je de juiste mensen om je heen verzamelen die jou kunnen helpen. Je moet weten hoe je tegen mensen moet praten en hoe je ze overhaalt om jouw verhaal te verkopen. Niet zozeer voor de kick (hoewel het binnenslepen van een klant heel lekker voelt), maar puur om te overleven. Bijkomend voordeel is dat je er goede werkrelaties aan overhoudt die je later nog weer van pas kunnen komen.

5. Je werkt volgens je eigen schema

Niemand die jou vertelt hoe laat je op kantoor moet zijn en wanneer je daar weer weg mag. Je bent je eigen baas en dus ook over jouw agenda. Overwerken tot diep in de nacht? Alleen als je daar zelf voor kiest. Natuurlijk pluk jij wel de vruchten van die inspanning. Het is een zegen en een vloek tegelijk, dus pas op dat je niet vergeet om tussen het werken door ook nog een beetje te leven.

[video_ad] Lees verder >>

6. Je energievolle jaren zijn beperkt

Heb je kinderen op je verlanglijst staan? Dat zijn eersteklas carrière- en energievreters, wat niet aan te raden is als je een bedrijf op wilt starten. Als je al een paar jaar ondernemer bent, zijn dit soort dingen beter te handelen dan later in je leven. Wacht dus nog niet met voor jezelf te beginnen tot je helemaal gesetteld (lees: vastgeroest) bent. Het duurt vaak een paar jaar voor je jouw bedrijf helemaal op de rit hebt en je moet er niet aan denken dat je tegen die tijd al richting je pensioen loopt.

7. Je bent je wilde haren nog niet kwijt

Hoe jonger je bent, hoe meer geneigd je bent om achter een wild idee aan te gaan dan wanneer je die wilde haren kwijt bent geraakt. Dus waarom gebruik je die kwaliteiten niet voor jezelf in plaats voor een baas die ze toch niet waardeert? Voer dat gekke idee uit, wie weet is dat het gat in de markt waar zelfs de KvK de mond van openvalt.

8. Je wordt slimmer

Ieder aspect van het ondernemen moet je leren kennen, dus zal je meer kennis vergaren dan met een huis-tuin-en-keukenbaan. Je bent niet alleen CEO, maar ook accountant, marketeer en koffiejuffrouw tegelijk. Daar steek je het een en ander van op en door handig te combineren, werk je ook weer aan punt twee uit deze lijst.

9. Je doet iets wat je leuk vindt

Toen je een vervolgopleiding moest kiezen, zei je moeder toen ook al niet dat je ‘iets moet doen wat je leuk vindt?’ Waarom zou je dan voor de rest van je werkzame leven op een saai kantoor doorbrengen met slechte koffie en een gierige gluiperd van een baas die niet inziet wat voor geweldige ideeën je hebt? Voor jouw passie zet je drie stappen extra en spring je zeker anderhalve meter hoger. Dus show some balls en creëer je eigen carrière.

10. Je bent de baas

Jij bent de baas, de CEO, de directeur, El Comandante. Wie wil dat bordje nou niet op z’n bureau?