Onderzoekers tonen aan: schoenveters raken los omdat je loopt

Stop de persen! Vergeet global warming, laat de geopolitieke spanningen even zitten, zet het onderzoek naar de eerste re...

Stop de persen! Vergeet global warming, laat de geopolitieke spanningen even zitten, zet het onderzoek naar de eerste reis naar Mars ook even aan de kant en vergeet overpopulatie. Wetenschappers hebben ontdekt waarom de veters van jouw schoenen zo snel losraken...

Lees ook: Deze Rolex kan 1.5 miljoen dollar opleveren en de duurste Rolex ooit worden

Je hebt wetenschappers die hun hele leven werken aan kunstmatige intelligentie of het verslaan van kanker en hiv met bijvoorbeeld CRISPR (waarmee we dna kunnen muteren) oftewel Nobelprijs-waardige zaken, en dan heb je onderzoekers die uitvogelen waarom de veters van jouw schoenen het ene moment superstrak vast zitten en het andere moment alle kanten op vliegen.

Maar waarom dan eigenlijk? Nu we het er toch over hebben, jouw veters geraken binnen no-time los, hoe strak je ze ook vastbindt, omdat je loopt. Goed hé. Iets specifieker dan: bij iedere stap word er kracht uitgeoefend op de knoop dankzij de impact van jouw voetstap op de grond. Onderzoekers vermelden in hun artikel in Proceedings of the Royal Society B dat de schoenveter alleen losraakt tijdens het lopen en rennen. De impact en het heen en weer wiebelen van de veter zelf zorgen er gezamenlijk voor dat je veters losraken. De wetenschappers filmden meerdere mensen die op een loopband wandelden, in slow motion bekeken ze de bewegingen van de schoenveter. Nu kunnen we ons voorstellen dat onderzoek naar knopen best handig kan zijn wanneer knopen worden toegepast bij bijvoorbeeld extreme sporten, je kunt immers levens redden wanneer de knopen van je paraglider, parachute, zeilboot of van bergbeklimmers zo betrouwbaar mogelijk zijn. Wanneer we kijken naar onderzoek van de schoenveter dan vragen we ons eerder af hoeveel geld hier aan besteed is.

Wij willen graag ook onderzoek zien naar posttraumatische stress stoornissen na een papercut, het effect van een ballon op de gemoedstoestand van de jarige op een kinderfeestje, de invloed van liftmuziek op de beoordeling van een hotel en hoe je het beste open deuren intrapt. We wachten het geduldig af.

Trouwens, als je na dit onderzoek geen veters meer durft te gebruiken ga dan voor de dubbele monkstrap: