Frans Bauer: 'Hoe ouder ik word, hoe jonger ik word'

Frans Bauer: 'Hoe ouder ik word, hoe jonger ik word'

Het zijn bijzondere tijden voor de volkszanger uit Fijnaart die zo gewoon is gebleven. RTL4 zet Frans Bauer volop in als tv-troef: vanaf eind april met het reisprogramma ‘Bestemming Onbekend’ met zijn vrouw Mariska en later dit jaar komt het kijkcijferkanon met een nieuwe muziekshow. En nu prijkt de koning van het levenslied voor het eerst prominent in de Playboy. ‘Playboy pakt uit met Frans Bauer. Wie had dat ooit gedacht? Ik in elk geval niet.’

Frans Bauer prijkt voor het eerst pontificaal in Playboy. Hoe opmerkelijk is dat voor jou eigenlijk?

Dat is een unicum ja: Playboy pakt uit met Frans Bauer. Wie had dat ooit gedacht? Ik in elk geval niet. Maar weet je wat het is? Ik associeer de Playboy direct met Tatjana.

Dertig jaar geleden had ik net mijn eerste grote hit gescoord met Als sterren aan de hemel staan. Om dat te vieren ging ik toen met een banketbakkerstaart naar mijn management in Hilversum, Rocket Producties. Nou, daar op kantoor waren ze op die dag vol van één wapenfeit en dat was niet Fransje Bauer. Gesprek van de dag was daar: Tatjana staat in Playboy. En voordat ik nog wat kon zeggen, kreeg ik die blootreportages van Tatjana voor mijn neus. Nou, daar was ik toen wel even goed stil van. Wat een prachtvrouw. Wat een icoon. Sindsdien link ik Playboy altijd aan Tatjana. Ze heeft er toch meerdere malen in gestaan? Ik weet niet meer precies hoeveel, maar ik weet wel dat de onthullende reportages steeds mooier werden. Hoe zou het zijn met Tatjana? Die is toch ook niet meer de jongste?

Tatjana telt alweer 57 lentes en in juni tikt ze de 58 aan. Bij jou staat de teller inmiddels op 47. Zie je ertegen op om ouder te worden? Op enorme ijdelheid hebben we je nooit kunnen betrappen. Goed dan, je hebt er nooit een geheim van gemaakt inmiddels drie haartransplantaties te hebben ondergaan.

Daarover heb ik inderdaad nooit moeilijk gedaan. Maar weet je wanneer ik er wel tegen op zag om ouder te worden? Toen ik 40 werd. Wat vond ik dat een enorm emotionele dag, man. Nou, lekker dan, dacht ik, nu zit ik dus over de helft van mijn leven, als alles tenminste meezit qua gezondheid enzo. Dat was wel even slikken. Maar nu zijn we dus wat jaren aan levenservaring verder en ik zal je vertellen: ik zie er helemaal niet tegen op om 50 te worden.

“Naarmate je ouder wordt, word je je veel meer bewust van wat je hebt”

Je kunt ook redeneren dat je inmiddels diep in de tweede helft van je leven zit.

Ik kijk er zo tegen aan: naarmate je ouder wordt, word je je veel meer bewust van wat je wél hebt en je herkent steeds beter de bijzondere momenten die je deelt met je geliefde, je gezin, je familie, vrienden en je fans. Dat komt ook doordat in mijn naaste omgeving hele fijne familieleden en erg goede vrienden de afgelopen jaren zijn weggevallen. Daar zat mijn allergrootste vriend tussen die zes jaar geleden is overleden: mijn vader Christiaan. Dat grote verdriet door de dood van een dierbare brengt dit ook teweeg: je krijgt nóg meer waardering voor het leven. En weet je wat het ook is? Hoe ouder ik word, hoe jonger ik word. Ik loop helemaal mee vooraan met de tijd. Volgens mij ben ik een van de eerste Nederlandstalige artiesten die gelijk de meerwaarde inzag van Instagram en Tiktok om zo nog dichter bij je fans te kunnen zijn en je volop in de spotlights te plaatsen. Met het klimmen der jaren, merk ik ook bij mezelf dat ik steeds minder moeite heb om van de gebaande paden af te wijken.

Zeg dat wel: want wie had nou gedacht dat rasbrabo Frans Bauer uit Fijnaart gelijk ja zei tegen de Amsterdamse rapper Donnie om samen een nummer op te nemen?

Ik had toen net anderhalve week vrij en dacht: waarom ook niet? En anders hadden mijn kinderen me wel over de streep getrokken. Die bleken al jaren fan te zijn van Donnie. Dus die reageerden gelijk dolenthousiast op dit voorstel van Donnie.

Donnie had destijds ook je hit Heb je even voor mij omgetoverd tot het nummer Heb je jonko voor mij. Jij kon deze parodie wel waarderen. Geldt dat ook voor een jointje op zijn tijd?

Nog nooit gerookt, laat staan aan geroken. Eerlijk waar. En van pilletjes of van andere drugs ben ik al helemaal nooit geweest. Alleen af en toe chinezen.

Pardon?

Ja, dan ga ik me weleens te buiten aan het assortiment van een goed Chinees-Indisch restaurant en dan bij voorkeur de babi pangang.

Benieuwd naar de rest van het interview? Lees het in de nieuwste Playboy of bekijk het op Blendle.

Interviews
  • Ester Gebuis