Zo heb je volgend jaar gegarandeerd een summerbody

Ook al is het niet altijd aan de temperaturen af te lezen, het is momenteel hartje zomer. Aangezien een summerbody tijd en moeite kost, is het voor dit jaar enigszins te laat – als je nog niet begonnen was tenminste. Maar omdat vakanties dit jaar toch op losse schroeven staan, is het misschien niet zo heel erg om je gewoon te focussen op volgend jaar. We geven een aantal tips hoe je volgend jaar gegarandeerd een summerbody hebt. 

Zo heb je volgend jaar gegarandeerd een summerbody

Begin op tijd

De vraag is natuurlijk: hoe lang heb je nodig voor een summerbody? Het is lastig daar een eenduidig antwoord op te geven, omdat het natuurlijk ook afhankelijk is van hoe hard je ervoor werkt. Om te voorkomen dat je met de zomer in zicht ineens keihard moet gaan sporten en halsoverkop je voedingspatroon moet veranderen, kun je beter op tijd beginnen. Je kunt het sporten dan rustig opbouwen en langzaam nieuwe gewoontes op het gebied van voeding aanleren. Zo verklein je ook de kans op nare blessures.

Denk aan je voedingspatroon

Veel mensen denken bij een summerbody vooral aan veel sporten, maar een gezond voedingspatroon is net zo goed een essentieel onderdeel. Als je veel sport maar ongezond eet zal je nooit de beste resultaten boeken. Hierbij kun je een paar vuistregels aanhouden:

Je mag zoveel groente eten als je wilt. Op fruit zit wel een limiet: liever niet meer dan 2 stuks per dag.

Zorg dat je genoeg eiwitten eet. Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel, zodat je minder snel honger krijgt. Daarnaast bevordert het de opbouw van spieren.

Drink genoeg water. Op een dag dat je niet sport zo’n anderhalf tot twee liter water, op een dag waarop je intensief sport mag dat 2 tot 3 liter zijn.

Minder met koolhydraten en suikers. Pas vooral op met frisdrank, je krijgt hiermee veel lege suikers binnen.

Krachttraining of cardio?

De één zweert bij krachttraining, de ander bij cardio. Hoewel je voor een summerbody idealiter allebei doet, is vooral krachttraining erg belangrijk. Je alleen richten op cardio gaat in ieder geval niet het gewenste effect opleveren.

Gebruik je smartphone als hulpmiddel

Het beste hulpmiddel voor een summerbody heb je gewoon al in huis: je smartphone. Een smartphone heeft onder andere de volgende functies die jou kunnen helpen op weg naar een droomlichaam:

Het luisteren van muziek tijdens het sporten kan motiverend werken en zou zelfs je prestaties verhogen. Veel mensen kunnen dan ook niet zonder. Hoewel er ook andere manieren zijn om muziek te luisteren, bijvoorbeeld via een smartwatch, heeft niet iedereen die in huis. Veel sporters luisteren daarom muziek via hun smartphone. Op platforms als Spotify en YouTube vind je een breed scala aan afspeellijsten die speciaal zijn gemaakt voor sporters, maar daar kan altijd een nummer tussen zitten die je niet leuk vindt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, stel dan zelf een afspeellijst samen.

Veel moderne smartphones hebben een stappenteller. Je hoeft hier dus geen apart apparaat voor aan te schaffen! Als je een dagelijks doel voor jezelf stelt, ben je bewust bezig met genoeg beweging. Bovendien werkt het motiverend. Hoeveel stappen moet je eigenlijk dagelijks zetten? Je hoort vaak 10.000 stappen, maar volgens de Hartstichting is 80.000 stappen een betere richtlijn. Je kunt altijd daarmee beginnen en dan langzaam je doel proberen te verhogen.

Er zijn ontzettend veel handige apps beschikbaar voor sporters. Zo zijn Nike Training Club en Freeletics handig voor het doen van oefeningen. Runkeeper, Strava, Nike Run Club en Hardlopen met Evy zijn goede apps voor hardloopliefhebbers en Daily Yoga en Yoga for Beginners voor yogafans.

Ook voor gezonder eten bieden apps uitkomst. Zo zijn apps als MyFitnessPal en Fooducate handig voor het bijhouden van je voeding.

Als je je smartphone gaat gebruiken voor het sporten, is het wel zo handig als hij tegen een beetje water kan. Je zweet natuurlijk tijdens het sporten en het kan onverhoopt gaan regenen als je buiten sport. Daarnaast is een goed hoesje geen overbodige luxe, zodat je telefoon optimaal beschermd is. Een ongeluk zit tenslotte in een klein hoekje. Op Smartphonehoesjes.nl heb je een breed aanbod aan hoesjes. Zo scoor je hier bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S21 Ultra case of een iPhone-hoesje.

Knowhow
  • Unsplash