Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten?

Niet echt een sexy onderwerp, maar wel hartstikke belangrijk.

Uitvaartverzekering

Met het dagelijks leven dat door de torenhoge inflatie alsmaar duurder aan het worden is, zou je misschien al gauw geld willen besparen door een aantal verzekeringen op te zeggen.

Het is sowieso een goed idee om eens in de zoveel tijd je verzekeringen onder de loep te nemen zodat je niet oververzekerd bent en onnodig te veel geld betaalt. Maar: er is zeker een aantal verzekeringen waar je echt wat aan hebt. Zo is de uitvaart- of begrafenisverzekering zo'n verzekering. Waarom je wel (of geen) uitvaartverzekering moet afsluiten lees je in dit artikel.

Uitvaartverzekering is niet verplicht, wordt wel aangeraden

Als eerst is het goed om te weten dat een uitvaartverzekering niet verplicht is, zoals je (basis)zorgverzekering dat bijvoorbeeld wel is. Maar: een uitvaartverzekering hebben, is wel ontzettend handig. Met zo'n verzekering zijn namelijk de kosten van je uitvaart (begrafenis of crematie) gedekt en hoeven je nabestaanden dus niet op te draaien voor dergelijke kosten. Gemiddeld betaal je namelijk nogal wat voor een uitvaart in Nederland. in 2022 lagen die kosten tussen de 7.000 en 10.000 euro voor een begrafenis en 5.000 euro voor een crematie.

Dat is nogal een bedrag dat betaald moet worden. Wanneer je dat geld niet hebt en je hebt geen uitvaartverzekering afgesloten dan moet het geld ergens anders vandaan gehaald worden. Meestal worden deze kosten in dat geval verhaald op nabestaanden zoals familieleden. Dat is niet helemaal de bedoeling van de kosten voor jouw overlijden. Daarom is het zeker aan te raden om een uitvaartverzekering af te sluiten zodat je familieleden of andere nabestaanden niet voor onverwachte kosten komen te staan.

Voordelen van een uitvaartverzekering afsluiten

Dat is, logischerwijs, direct het grootste voordeel van een uitvaartverzekering; je hebt de zekerheid dat je uitvaart betaald wordt vanuit je verzekering. Daar hoef je je dus niet meer druk om te maken. Andere voordelen zijn onder andere:


- Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, kun je alvast je wensen omtrent je uitvaart samenstellen én vastleggen. Een goede voorbereiding is het halve werk.

- Daarbij is het prettig om te weten dat een uitvaartverzekering altijd uitbetaalt; het maakt niet uit hoe lang je zo'n verzekering hebt afgesloten.

- Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen die je af kunt sluiten zodat er altijd een verzekering is die bij je past. Voor welke verzekering je gaat, bepaal je zelf.

- Bij een uitvaartverzekering bepaal je zelf hoe het geld gespendeerd gaat worden en of er een bedrag naar iemand of bepaalde mensen wordt uitgekeerd.

- Je mag zelf kiezen hoe hoog het verzekerde bedrag is dat je krijgt uitbetaald. Natuurlijk heeft dit wel invloed op de hoogte van je maandelijkse premie.

- Vrijwel iedereen kan een uitvaartverzekering afsluiten. Bij de meeste verzekeraars kan dit tot en met een leeftijd van 75 jaar.

- Ook wanneer je over genoeg spaargeld beschikt, is het een fijn idee om een uitvaartverzekering te hebben. Je bent dan ook in dat geval geheel vrij om zo'n verzekering af te nemen.

Verschillende soorten uitvaartverzekeringen om te kiezen

Je kunt tot slot dus uit verschillende soorten uitvaartverzekeringen kiezen. Er zijn namelijk vier soorten verzekeringen mogelijk, waarvan een kapitaalverzekering en een naturaverzekering de meest gekozen verzekeringen zijn. Kies je voor een naturaverzekering dan kies je voor een verzekering waarbij je maandelijks een geldbedrag betaalt voor een pakket van diensten. Je verzekert jezelf dus niet voor een bepaald geldbedrag, maar voor een aantal objecten. Denk aan de kosten van de crematie, het drukken van de rouwkaarten, de kosten voor de kist en ga zo maar door. Het grote voordeel hiervan is dat alles vooraf al geregeld is, omdat je hierbij altijd je wensen vastlegt.

Nabestaanden hoeven dus niet veel te regelen. Maar: dat kan ook een nadeel zijn, omdat nabestaanden vrij weinig in kunnen brengen bij een uitvaart. Bij een kapitaalverzekering kan dat wel en dat is een van de grootste redenen waarom veel mensen liever voor die verzekering kiezen. Bij deze uitvaartverzekering ben je verzekerd voor een bepaald geldbedrag dat vrijkomt op het moment van overlijden. De meeste mensen zorgen ervoor dat ze verzekerd zijn tegen de gemiddelde kosten van een crematie (7.000 euro) zodat de nabestaanden dit uit kunnen geven aan de crematie of begrafenis (en overige kosten). Nabestaanden zijn vervolgens volledig vrij om te bepalen wat ze met het geld van de uitvaartverzekering doen.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Monuta

Knowhow
  • Unsplash