Sinds de opkomst van online daten lijkt offline daten (het ouderwets ontmoeten van een vrouw in het 'wild' om vervolgens met haar nummer thuis te komen) steeds minder vaak voor te komen. Maar ook schandalen die het nieuws halen zorgen voor een afname in het aantal meet-cutes. 39% van de mannen zegt, volgens een onderzoek van Stature, dat de #MeToo-beweging hun liefdesleven negatief heeft beïnvloed. Het onderzoek, uitgevoerd onder 1,000 singles, toont aan dat 72% van de mannen het niet meer gepast vind om tegen vrouwen te zeggen dat ze mooi zijn, de helft van de singles vind het ook niet passend om iemand vervolgens mee uit te vragen. Met uitspraken als 'We mogen tegenwoordig ook niks meer' lijkt de wereld van offline daten compleet overleden. Toch hoeft dit niet het geval te zijn. En wij vertellen je natuurlijk precies waarom.
De voordelen van offline daten
Camille Virginia, offline dating coach en auteur van The Offline Dating Method, vind nog steeds dat er voordelen zijn met betrekking tot het 'live' ontmoeten van potentiële love interests. Ze vertelt GQ Magazine: "Het is veel leuker om iemand in het echt te ontmoeten. Je komt vaak meer te weten over de 'echte' persoon in dertig seconden dan via online contact: hoe ze eruit zien, mogelijke chemie en aantrekkingskracht, sociale vaardigheden, interesses." Maar actief achter een vrouw aan gaan is toch niet echt meer van deze tijd. Het lijkt soms zelfs compleet ongepast. Toch blijkt uit het onderzoek van Stature dat 66% van de singles graag nog benaderd zou worden door mogelijke dates. Camille, coach van voornamelijk vrouwen, vind ook dat het offline daten terug moet komen. Vooral omdat haar cliënten hier groot voorstander van zijn: "We zijn allemaal angstvallig op zoek naar contact. En hebben totaal geen ervaring meer; we zijn sociaal ongemakkelijk en weten niet wat we moeten doen."
De insteek en het moment
Maar hoe pak je dat dan aan? Vrouwen gaan niet meer akkoord met ongevraagde aandacht. Ze zijn vaak beter in het aangeven van grenzen en zullen je avances dus ook niet altijd accepteren; hun goed recht. Maar dat betekent niet dat je niks meer mag zeggen. Het gaat vooral om het moment én de insteek. Je spreekt een vrouw alleen aan in openbare ruimtes met genoeg mensen om haar heen; geen donkere steegjes, of nog erger: een lift waar ze geen kant op kan. Heeft ze oordopjes in en is ze duidelijk druk met het leiden van haar leven? Laat haar dan vooral met rust; vrouwen zijn net mensen en willen dus ook gewoon boodschappen kunnen doen zonder constant lastig gevallen te worden. Wanneer je met haar praat, doe dit dan vanuit oprechte interesse. Benader haar niet op een manier die creep schreeuwt: een open gesprek zonder haar het gevoel te geven dat je op een date of seks uit bent is al een grote stap in de goede richting.
Maar wat zeg je dan?
Vergeet je hele arsenaal van goedkope openingszinnen: "Als je nog steeds single bent en die zinnen gebruikt dan werken ze dus duidelijk niet," zegt Camille. Probeer niet sexy te zijn, of aanstootgevend of grof. Speel ook vooral niet die cheesy Hollywood rom-com na die je ooit een keer met een scheef oog meegekeken hebt. Begin klein. Camille adviseert: "Wanneer je een mogelijk interessant persoon ziet stel jezelf dan de vraag: 'als zij één van je vrienden was en je had een vraag over wat ze aan het doen was, wat zou je dan zeggen?'" Daarnaast is het ook belangrijk om complimenten altijd veilig te houden: "complimenteer haar sjaal of praat over de band op het shirt dat ze draagt. Sta niet te dichtbij, raak haar niet aan en blijf niet te lang hangen als het gesprek voorbij is." En het belangrijkste: als je het gevoel krijgt dat ze niet onder de indruk is, vat dat dan op als een 'nee' en ga verder met je leven.
Waar komt het uiteindelijk op neer? Benader haar als mens. Precies zoals ze is. Wie had dat gedacht?
- GQ Magazine, Stature
- Adobe Stock