Hoe je goed te kleden tijdens de warmte

We kijken er vaak het hele jaar naar uit: de warme zomerdagen die, als we geluk hebben, ook ons koude kikkerlandje weten...

We kijken er vaak het hele jaar naar uit: de warme zomerdagen die, als we geluk hebben, ook ons koude kikkerlandje weten te vinden. Ook deze zomer zaten er een aantal extreem warme dagen tussen.

Als het op kleding aankomt, gelden er dan over het algemeen wat lossere dresscodes. Maar dat is natuurlijk geen reden om je niet stijlvol te kleden. Soms is het zelfs noodzakelijk je, ondanks de hitte, formeel te kleden. Hoe zorg je ervoor dat je er tijdens zo’n snikhete zomerdag goed gekleed en verzorgd uitziet en de indruk achterlaat die je wil?

(Met dank aan Schulte Herenmode_

/ Stoffen, dikte, kleuren en pasvorm

Met name het soort materiaal dat je kiest, bepaalt of een kledingstuk je helpt het hoofd koel te houden tijdens een hete zomerdag. Niet-natuurlijke (synthetische) stoffen kun je op hete dagen beter vermijden. Natuurlijke stoffen, met name katoen en linnen, zijn je beste keus.

Ook dunnere stoffen bieden uitkomst bij de zoektocht naar verkoeling. Pas wel op dat de stoffen niet te dun zijn, want vooral in combinatie met lichte kleuren kan het behoorlijk gaan doorschijnen en je wil natuurlijk voorkomen dat je erbij loopt alsof je meedoet aan een ‘wet T-shirt contest’.

Tot slot moet je ook de invloed van de pasvorm niet onderschatten. Een wat wijdere pasvorm zorgt er namelijk voor dat het allemaal wat beter door kan doorluchten, wat er ook voor zorgt dat de hitte een stuk dragelijker wordt.  Het is echter wel zaak hier een goede balans in te vinden, want de huidige mode is slank tot zeer slank. Te wijde colberts, broeken of shirts kun je dus niet gaan dragen, ook al vallen de mussen van het dak.

/ Korte broeken, korte mouwen en slippers

Het is misschien het eerste waar je aan denkt om aan te trekken op een extreem warme dag: een korte broek, shirt met korte mouwen en slippers. Als het om vrijetijdskleding gaat, is daar gelukkig ook niets mis mee en je kunt dit natuurlijk ook in stijl doen.

Als vrijetijdskleding niet gepast is, kun je deze items beter in de kast laten hangen, want voor een nette casual of formele look wordt zelfs het dragen van één van deze items door velen al gezien als een echte modemisser.

/ Casual

Ga je voor een casual look? Dan kun je je outfit ook zonder korte broek, korte mouwen en/of slippers nog vrij goed afstemmen op extreme hitte. De laatste (zomer)trends bieden namelijk genoeg mogelijkheden om ook tijdens een hittegolf nog goed gekleed voor de dag te kunnen komen.

Zo zijn er bijvoorbeeld nette chino’s (katoenen broeken) die goed bestand zijn tegen extreem warm weer. De lichtgekleurde modellen die niet al te strak vallen en van een wat dunnere stof gemaakt zijn, zijn de ideale zomerbroek.

Ook een mooi zomers katoenen of linnen overhemd is onmisbaar. Het is wel aan te raden deze nog even goed te strijken voor het aantrekken, want (vooral de linnen varianten van) deze overhemden kreuken erg snel, wat een erg onverzorgde indruk kan achterlaten. Als het op zomerse schoenen aankomt, zijn de ‘loafers’ een ware trend, die goed past bij een casual look. Bij deze schoen is het wel zaak dat er geen sokken zichtbaar zijn. Speciale loafer-socks bieden uitkomst.

/ Formeel

Als je pech hebt en op zo’n hete dag bijvoorbeeld een formele gelegenheid moet bezoeken, of werkt in een branche waar formele kleding de norm is, is een goed zomers kostuum essentieel.

Een zomerkostuum is meestal gemaakt van wat dunnere, natuurlijke stoffen (meestal linnen of katoen) en gebruikt in de regel een wat lichter palet aan kleuren gebruikt. Omdat zo’n pak vaak eerder kreukt, is het wel zaak deze extra goed te onderhouden. Gelukkig mag je de das bij veel bedrijven, ook waar het dragen van een stropdas dagelijks verplichte kost is, bij temperaturen boven 30 graden meestal thuis laten.

 

/ Tot slot

Hoewel de dresscodes over het algemeen wat losser worden tijdens extreem warm weer, betekent dit niet dat je, voor een nette casual of formele look, kunt overgaan op het dragen van zomerse vrijetijdskleding. Het is ook aan te raden wat extra aandacht aan de overige zaken op het gebied van uiterlijke verzorging te besteden. Zo zijn een bezoekje aan de kapper, het goed wassen van je haar, het extra netjes scheren en een extra keer onder de douche allemaal zaken die je helpen om ook bij extreem warm weer de door jou gewenste indruk achter te laten.