Moeder aller Zwitserse zakmessen

Survivelen in the great outdoors is met zo’n kek Zwitsers zakmes toch wel een stuk gemakkelijker. Wat dacht je dan van d...

Survivelen in the great outdoors is met zo’n kek Zwitsers zakmes toch wel een stuk gemakkelijker. Wat dacht je dan van dit exemplaar, met honderd(!) tools?

Bestel de laatste editie

Eerlijk is eerlijk, de moeder aller Zwitserse zakmessen is niet gemaakt voor de verkoop. Exemplaren zoals deze werden speciaal gemaakt om de kunde van de maker tentoon te stellen. Door de complexiteit waren alleen de meest getalenteerde ambachtslieden van de meest gerenommeerde bedrijven in staat deze te maken. In de 19e eeuw waren deze messen te zien op diverse industriële exposities.

/ Uit de kluiten gewassen

Dit specifieke mes is niet in Zwitserland, maar Duitsland gemaakt, voor de J.S. Holler & Co. Messenmakerij in New York. Dit was rond 1880. Tegenwoordig is een zeer gewaardeerd museumstuk. Met een lengte van bijna 23 centimeter en een breedte en dikte van 9 centimeter, kun je hem ook niet echt lekker in je broekzak doen.

[video_ad]

/ 100 tools

En wat kun je dan vinden onder de handgreep van schildpadschild? Een kleine (echt een kleine) greep uit de verschillende tools: – Messen, natuurlijk, in allerlei soorten, maten en stijlen – Gekarteld mes – Dolken – Verschillende soorten kniptangen – Schaar – Kurkentrekker – Zagen – Knoophaak – Schroefboor – Scalpel – Sigarensnijder – Stemvork – Pennen – Mechanische potloden – Spiegel – Scheermes – Functionele .22 kaliber vijfschots pinfire revolver

Een flesopener is waarschijnlijk het enige dat je in dit rijtje mist. Klopt, die zit er ook niet in. De kroonkurk zoals we die nu kennen, is pas in 1892 uitgevonden.

Als je het mes in levende lijve wilt zien, moet je er wel een aardig tripje voor over hebben. Momenteel is het uitgeleend Cody Firearms Museum, net ten oosten van Yellowstone National Park in de VS.