Professor Wolfgang Harth legt het uit: zo overleef je de midlifecrisis

En plotseling is hij er: de midlifecrisis. Wolfgang Harth legt uit waarom een Ferrari kopen dus niet helpt...

En plotseling is hij er: de midlifecrisis. Wolfgang Harth legt uit waarom een Ferrari kopen dus niet helpt en wat er dan wel zin heeft. Harth is professor andrologie (omgekeerde van gynaecologie) en hoofdarts bij de Dermatologie­-kliniek in Spandau.

Playboy: Hoe uit een klassieke midlifecrisis zich?

Harth: Het cliche? gaat als volgt: op je vijftigste zeg je ineens je baan op om samen met een twintig jaar jongere vrouw ergens in het zuiden een nieuw leven te beginnen. Of je koopt een dure sportwagen. Er zijn ook mannen die de marathon van New York willen gaan lopen. Van die vijftigjarigen die ongetraind ergens halverwege stranden.

Playboy: Waarom doen ze dat?

Harth: Om zich te bewijzen. Uit angst voor oud worden willen ze zich weer jong voelen. Dat komt ook een beetje door het schoonheidsideaal van jeugdigheid in onze maatschappij.

Playboy: Waar komt die plotselinge angst voor oud worden dan vandaan?

Harth: Dat heeft een lichamelijke reden. Het lichaam begint te veranderen en vanaf zijn veertigste levensjaar daalt bij de man de testosteronspiegel elk jaar een procent of twee. De spieren slinken, er concentreert zich vet rond de buik, haar begint uit te vallen en ga zo nog maar even door. Je bent sneller vermoeid en je libido daalt. Zelfs de aanblik van een naakte vrouw doet je minder.

Playboy: En een sportwagen kopen helpt daar dus bij?

Harth: Daar krijg je op korte termijn wel een impuls van, maar op lange termijn houdt deze geen stand.

Playboy: En wat kun je dan doen tegen dit afnemend libido?

Harth: Het beste moment om sex te hebben is op zondagochtend. Dan is alle hectiek van de week even weg en is de dagelijkse hormoonspiegel op zijn hoogst. Je bent het meest ontspannen en hebt de grootste kans op een ochtenderectie. Je sexualiteit is nou eenmaal anders dan toen je jong was. Daar moet je je als koppel op instellen en goed over blijven communiceren.

Playboy: Waarover precies?

Harth: Heb het er met elkaar over, wat je opwindt. Wij geven onze patie?nten altijd het huiswerk mee om meer te weten te komen over wat men precies opwindend vindt en natuurlijk wat je partner opwindend vindt. Of je kunt samen een danscursus nemen. Dansen en andere lichamelijke activiteiten kunnen namelijk heel lustopwekkend zijn.

Playboy: Testosteron kan je tegenwoordig ook laten injecteren, zou dat helpen?

Harth: Niet als je relatieproblemen hebt, die los je alleen op door te communiceren. Maar het kan natuurlijk wel helpen als je typische symptomen zoals het verlies van libido of depressie hebt als gevolg van een tekort aan testosteron. Het injecteren van testosteron is ook niet mogelijk als je nog een kinderwens hebt, of als je een ziekte zoals kanker onder de leden hebt.

Playboy: Wat zou je dan aanbevelen?

Harth: Tegenwoordig weten we dat drie keer in de week een half uur sporten goed helpt om de stemming erin te houden, dat komt omdat het vet rond je buik de grote testosteron-killer is. Sporten is dus ook een goed middel tegen een midlifecrisis. En wanneer je niet meer zoveel kan hebben, is het ook niet erg dat je in plaats van tien kilometer hardloopt, e?e?n kilometer wandelt, zolang je maar in beweging blijft. Pas zodra je ontevreden bent over jezelf, beginnen de problemen eigenlijk. Het gevoel van eigenwaarde is dan ook het allerbelangrijkst. Als je tevreden bent met je uiterlijk en goed in je vel zit, heb je geen midlifecrisis.

Playboy: Heeft het dan helemaal geen psychologische oorzaak?

Harth: Jawel, dat is het tweede punt. Je kunt mentaal gewoon minder hebben als je continu gestrest bent, uiteindelijk raak je dan uitgeput. In de volksmond noemen we dat ook wel een burn-out. Daar komt dan bovenop dat er een hoop jonge honden zitten te azen op je baan.

Playboy: Wanneer komt die midlifecrisis precies om de hoek kijken?

Harth: Volgens onderzoek begint het bij de meeste mannen tussen 48 en 55. Daarna word je vaak wel weer tevreden met jezelf omdat je de situatie wat beter onder controle hebt en je eigenlijk blij bent met elke dag. Maar we kennen ook het fenomeen van de vervroegde midlifecrisis. Veel mannen die een exclusief leven leiden, denk aan dure auto’s, een groot huis, het beste eten, zijn vaak veel eerder uitgeblust, rond hun 35ste. Ze verliezen dan hun baan en gaan in e?e?n klap van 140 naar nul, helemaal ingestort dus.

Playboy: Krijgt elke man een midlifecrisis?

Harth: Bij mannen die veel aan zichzelf twijfelen, is een midlifecrisis duidelijker aanwezig. Een gezonde afwisseling tussen inspanning en ontspanning en goed omgaan met negatieve gevoelens beschermen je een beetje. Mensen die op hun werk veel klachten behandelen, zijn bijvoorbeeld veel gevoeliger om hun werk en daarmee hun problemen mee naar huis te nemen.

ProfDrHarth