Game of Thrones, maar dan écht: 4 redenen om Barbarians Rising te bingewatchen

Barbarians Rising is een Amerikaansducu-drama. De serie wordt in acht delen uitgezonden en onthult het waargebeurde verh...

Barbarians Rising is een Amerikaansducu-drama. De serie wordt in acht delen uitgezonden en onthult het waargebeurde verhaal van een 700-jaar durende strijd om het Romeinse Rijk – een van de meest machtige rijken ooit – ten val te brengen. Een soort Game of Thrones, maar dan echt. 4 redenen deze serie te bingen.

1. De verhalen zijn épisch (letterlijk).

Spartacus. Attila. Hannibal. De namen ken je. Maar weet je ook wát ze deden? En hadden ze ook minder iconische soortgelijken? Die antwoorden geeft de History-dramaserie Barbarians Rising. In vier mini-speelfilms zien we hoe negen klassieke krijgers, onder wie het voornoemde trio, het Romeinse rijk willen vernietigen via een dodelijke cocktail van geweld, haat, lust en liefde. De (waar gebeurde) verhalen en de hoofdpersonen zijn episch. Neem Boudica, de Keltische koningin slash krijgerin, die een heroïsche opstand tegen de Romeinse bezetter begon. En wat scheelt: in de serie is ze nog een lekker ding ook.

2. Bijna alle leads speelden ook in GoT.

Ben je Game of Thrones-addict en baal je van dat giga-hiaat tot het volgende seizoen, dan is deze serie wellicht ook jouw ding. Liefst vier leads uit Barbarians Rising hebben GoT-credits, zoals Jefferson Hall (Hugh of Vale). Hij vertolkt een simpele herder, die succesvol rebellenleider wordt. Dan is er nog Ian Beattie. In Thrones was-ie Meryn Trant, in Barbarians is hij een Romeins bestuurder. Kerry Ingram speelde in GoT de gedoemde Shireen. Bij History is haar kans op overleven groter als supporter van Warrior Queen Boudica. Dan zijn er nog Ian McElhinney (Barristan Selmy in GoT) en Richard Brake (The Night’s King).

Lees ook: The Get Down: een kneitervette hiphopserie over het New York van de jaren 70

3. De production value is blockbusterachtig.

Barbarians Rising is opgenomen in dezelfde filmstudio als London has Fallen, Hitman, 300: Rise of an Empire en twee (ofzo) Expendables. Hollywood, zeg je? Nope. De draailocaties bevonden zich in de Boyana Film Studios in Sofia, Bulgarije. Playboy was er exclusief te gast en we kunnen melden dat de filmsets adembenemend authentiek lijken. Zo is het oude Rome een-opeen nagebouwd, inclusief het Colosseum, dat nu trouwens tussen Westminster in Londen, Manhattan en downtown Bagdad ligt. Geinig: de Bulgaren hebben een bloedspecialist met een heel assortiment, van oppervlakkig tot slagaderlijk bloed. Vooral dat laatste vloeit straks rijkelijk in Barbarians Rising.

4. De thema’s zijn (angstwekkend) áctueel.

Een dominante, steenrijke, allesbepalende beschaving, zoals in Barbarians Rising, die door hordes arme buitenstaanders overlopen dreigt te worden. Klinkt dat herkenbaar? De vluchtelingenstroom, IS, Trump en Poetin. Onze actualiteit past eigenlijk perfect in de mal van deze historische reeks, die de kijker een confronterende spiegel voorhoudt. You do the math, maar vooral: enjoy.

https://www.youtube.com/watch?v=4Ievh0nvZSA