Goed idee vanuit Zweden: ga voor sex tijdens de lunchpauze

Heel Scandinavië scoort jaar in, jaar uit torenhoog in het onderzoek van gelukkigste landen ter wereld van de VN. Mensen...

Heel Scandinavië scoort jaar in, jaar uit torenhoog in het onderzoek van gelukkigste landen ter wereld van de VN. Mensen in Noorwegen, Zweden en Finland schijnen precies door te hebben 'hoe het moet'. Het kan liggen aan de fika: een pauze waarbij werknemers twee keer per dag lekker even ergens koffie gaan drinken, zodat ze minder last hebben van stress tijdens hun werk, of misschien zit er iets in de gehaktballetjes van Ikea. In ieder geval proberen politici het leven van de burgers een stuk aangenamer te maken. Bijvoorbeeld met een middagje vrij(en).

Lees ook: Thomas Dekker weet niet of hij ooit nog vreemdgaat 

Stel je eens een maandagochtendvergadering voor waarin je baas vraagt wat het bedrijf zou moeten doen om de werknemers gelukkiger en productiever te maken. Vervolgens zegt een van je collega's: 'Nou, wat dacht je van een uur betaalde pauze waarin iedereen lekker naar huis kan om eens flink van bil te gaan midden op de dag?' Waarschijnlijk zou je denken dat je collega niet helemaal nuchter op zijn werk verschenen was die ochtend. Maar stel nou eens dat je baas het een goed idee vindt.

Dat is ongeveer wat er aan de hand is in Zweden. Een van de politici heeft een nieuwe wet voorgesteld die werkgevers verplicht een uur sexpauze aan te bieden aan iedereen die er werkt. Waarom is niemand hier eerder op gekomen?

Volgens de krant The Local, heeft Per-Erik Muskos, een gemeenteraadslid in de stad Övertorneå, een hele goede reden waarom hij achter dit idee staat. 'Er zijn verschillende studies die laten zien dat sex erg gezond is,' zei hij. En hij heeft gelijk. Tal van studies tonen de emotionele- en gezondheidsvoordelen aan van regelmatige seks. De Zweden lijken het prioriteiten in het leven echt op een rijtje te hebben. Wij hopen dat de wet er snel doorheen komt. De wereld heeft een heleboel problemen en de oplossing daarvan begint bij het hebben van veel meer sex.