Jörgen Raymann: 'Ik dacht: fuck it, laat de bank mijn huis en mijn bezittingen maar verkopen'

Na jaren van succes belandde Jörgen Raymann (50) vorig jaar in een zwart gat. Hij kreeg tegenslag op tegenslag te verdur...

Na jaren van succes belandde Jörgen Raymann (50) vorig jaar in een zwart gat. Hij kreeg tegenslag op tegenslag te verduren, maar krabbelde weer op en schreef er een boek over: Raymann zoekt raad. Twintig vragen aan de rasoptimist.

Lees ook: Mental Theo: ‘Ik zou mijn schoonmoeder graag in Playboy zien’

1. In je boek Raymann zoekt raad vertel je wat volgens jou de beste manier is om gelukkig te worden en positief in het leven te staan. Wat is de beste raad die jij zelf hebt gehad?

Zoals de Chinezen zeggen: ‘Als je haast hebt, ga dan even zitten.’ Toen mijn oudere zus Peggy in 1985 overleed, heb ik geen tijd genomen om haar dood te verwerken. Dat kwam later als een boemerang in mijn gezicht terug. Neem je tijd om een heftige gebeurtenis te verwerken, en ga dan pas verder.

2. Vorig jaar belandde je in een zwart gat: je had geen werk meer en kwam door een verkeerde investering en een gestokte geldstroom met een behoorlijke schuld te zitten – met alle gevolgen van dien. Wat was de zwartste gedachte uit die periode?

Op een gegeven moment dacht ik: fuck it, bekijk het allemaal maar. Laat de bank mijn huis en mijn bezittingen maar verkopen, ik vertrek met vrouw en kinderen naar Suriname of de Antillen en begin daar een nieuw leven. Die gedachte heeft welgeteld vijf minuten geduurd. Daarna kwam ik weer bij zinnen. Weglopen van je verantwoordelijkheden lost immers ook niets op.

raymann boek-2

3. Hoe ziet je bankrekening er nu uit? Heb je nog veel schulden?

Ik heb nog wat schuld, maar dat is te overzien en dat zal ook nog wel even duren. Maar het gaat de goede kant op. Ik hoef me niet alles te ontzeggen wat ik mezelf het afgelopen jaar heb ontzegd: ik kan bijvoorbeeld weer eens per maand uit eten met mijn vrouw. Ik kan veel minder geld uitgeven dan vroeger, maar ik geniet er wel meer van.

4. Wat is de grootste financiële uitspatting die jij jezelf ooit hebt veroorloofd?

Ik heb in Engeland een keer een pak gekocht van Tom Ford – James Bond draagt die pakken ook. Met overhemd en das erbij kwam dat op 4.000 euro. Ik heb het drie keer gedragen en nu pas ik het niet meer.

5. In welke auto rijd je?

Ik rijd nu in een heel mooie tweedehands Volvo XC60. Hiervoor reed ik een Porsche Cayenne, maar die heb ik moeten verkopen.

6. Je bent al bijna dertig jaar samen met je vrouw Sheila. Was het, op het hoogtepunt van je roem, moeilijk om je niet over te geven aan de vrouwelijke aandacht die je ongetwijfeld kreeg, en hoe heb je je daartegen geweerd?

De rest van het interview vind je in de Playboy die nu in de winkel ligt. Bestel het blad hier of lees het artikel op Blendle. Nog gemakkelijker, neem een abonnement.