Bloemlezing: vijftig jaar naakt op tv

Het is deze maand exact een halve eeuw geleden dat kunstenares Phil Bloom (destijds 21 jaar) naakt poseerde in het VPRO-programma Hoepla. We blikken terug op vijftig jaar bloot op televisie met programmamaker Bert van der Veer.

naakt op tv

Het was wereldnieuws in de dagen nadat Phil Bloom op 9 oktober 1967 in evakostuum een krant had zitten lezen op nationale televisie. Ze werd plotsklaps één van de Nederlandse iconen van de vrije jaren zestig. In Amerika nog immer not done. De Britse krant Daily Mirror schreef ‘Such a fuss as a blonde goes on tv in the nude’. Ook in Nederland deed het veel stof opwaaien, tot Kamervragen aan toe. De SGP en de Boerenpartij riepen in Den Haag dat de regering de uitzending had moeten verbieden, omdat het ‘anders op een totale ontreddering uit zou lopen’. Toen de Tweede Kamer uitgelachen was, reageerde premier De Jong met dat het programma dan wel getuigde van slechte smaak maar dat de goede zeden niet was aangetast. De enige verbale tik op de VPRO-vingers die De Jong wilde geven, was het ongelukkige tijdstip van de uitzending: ‘Vlak na het kinderuurtje.’ Hoepla bleef dus onbestraft, maar het programma moest er na drie afleveringen toch mee stoppen. Ook Bloom, die er 150 gulden voor kreeg van tv-maker Hans Verhagen, werd haar leven lang achtervolgd door het optreden. Onlangs smeekte de inmiddels 71-jarige kunstenares in de Volkskrant of ze het alsjeblieft over haar kunst konden hebben: ‘Ik wil echt méér zijn dan het meisje dat bloot een krant las op de televisie.’

@backlink(208051)

Hoe anders was het dertig jaar later toen je na tienen struikelde over de sex en het naakt op de vaderlandse televisie. De Wallen op stap, Sexcetera, Red Shoe Diaries, De heetste plekjes van Nederland en niet te vergeten Sex voor de Buch. Sorry als je nu weer hebt gedacht aan dat koppel dat gekleed in indianenkostuum wilde neuken in een wigwam, wij ook. Fons van Westerloo zette midden jaren 90 de tweede zender van RTL weer op de kaart, mede dankzij programma’s als Bed- en andere geheimen, Playboy Late Night en Liefde: lusten en lasten.

‘Ik ben platgegaan voor de kijkcijfers,’ bekende Van Westerloo destijds aan de Volkskrant. Bed- en andere geheimen was geen lang leven beschoren, er was veel kritiek op. ‘Het was een behoorlijk plat seksprogramma. Ik hou ermee op. Het scoort de sterren van de hemel, maar ik heb een beetje plaatsvervangende schaamte.’ Twee van de drie seksprogramma’s worden van de buis gehaald, maar niet veel later vertrekt Van Westerloo bij RTL om SBS op te richten. En hoe trek je kijkers naar een nieuwe zender? Juist, door seksueel getinte shows uit te zenden.

Lees alles over naakt op tv in de Playboy die nu in de winkel ligt, of lees verder op Blendle