Steeds meer mannen wagen zich aan cosmetische ingrepen, hoe werkt dat nu precies?

Niet tevreden over je terugtrekkende haarlijn, penis of dikke pens? Het kan allemaal verholpen worden. Playboy duikt in de wereld van de cosmetische ingrepen en beantwoordt de vraag: hoe werkt het en wat kost dat nou?

cosmetische ingrepen

In ons vorige nummer hadden we een groot interview met Ronald de Boer. Ex-voetballer, vader van een bups kinderen maar ook openhartig aan de botox. Sterker nog, dat er aan hem gesleuteld is en dat iedereen dat weet, lijkt hem niets te deren. De Boer is één van een hele reeks bekende mannen die, sans gêne, naar de cosmetisch arts rennen als ze in de spiegel iets zien wat ze niet bevalt. Het taboe op aan jezelf laten sleutelen door een man in een witte jas is, langzaam, aan het afnemen.

@backlink(206243)

Nog steeds zijn het vooral dames die de deur platlopen bij de cosmetisch arts, maar wereldwijd is van alle cosmetische ingrepen 13,8 procent op het conto van de man te schrijven. En waar komen die dan voor? Nou, ooglidcorrecties, gynaecomastie (ernstige manboobs), neuscorrecties, liposuctie of een haartransplantatie zijn de populairste ingrepen. Hoe het in ons eigen land zit wat betreft ingrepen, imago en waar men voor kiest vragen we aan Tom Decates, cosmetisch arts. ‘Als je kijkt naar wat er in Nederland op dit moment het meeste plaatsvindt, zijn dat botoxbehandelingen, en dan voornamelijk de botoxbehandeling aan de frons en die tegen overmatig zweten in de oksels.’ De behandeling tegen zweten, ook wel hyperhidrosis, is een vaak nog onbekende tak van de cosmetische chirurgie. ‘Ik heb heel veel mannen, letterlijk honderden per jaar, waarbij ik die behandeling doe en die dan tegen mij zeggen: ‘Had ik dit maar eerder geweten’.’ Ongeveer 1 op de 100 mannen zweet veel meer dan nodig is. De botox in de oksel blokkeert de zenuwen die de zweetklieren prikkelen, waardoor er minder gezweet wordt. Zo kunnen ook deze mannen naar de kroeg of sportschool zonder daarvoor eerst een aantal keer van shirt te moeten wisselen.

De mannen die naar Decates komen voor een behandeling vallen zo’n beetje uiteen in de groep onder 35 en daarboven. De jonge gasten gaan voor botox, fillers en haartransplantaties. De ouderen laten graag vervelend vet weghalen of hun borsten verkleinen. Af en toe loopt er ook weleens iemand binnen met een gekke wens, zoals het vergroten van de penis. Dat kan met fillers, maar de dokter raadt het af. ‘De penis is een dynamisch orgaan dat bestaat uit zeven huidlagen, waardoor een ingespoten filler kan gaan zwerven. Ook is er geen ondersteuning van bot zoals in het gezicht en kan er wrijving ontstaan wanneer de penis in stijve toestand gebruikt wordt.’ Wat veel voorkomt, zijn patiënten die binnenlopen met een foto in de hand, en dan wijzen van ‘maak mij even het evenbeeld van dit. ‘Zo heb ik ook eens een jongeman gehad van ongeveer 18 jaar, met een dunne lip. Hij wilde graag net zulke lippen als Angelina Jolie. Dan moet je uitleggen dat dat niet kan. Wij nemen ons vak heel serieus en willen dan ook niet meewerken aan freakshows.’

Weten wat je allemaal kunt laten doen en wat dat nou precies kost? In de Stijlgids van deze maand leer je alles over cosmetische ingrepen voor de man.