Bouw een jetpack of vliegende auto en win een miljoen dollar van Boeing

Het is tijd dat er nu eens een standaard wordt gezet in de VTOL-industrie. Tijd voor een wedstrijd voor ingenieurs, knutselaars, studenten en designers dus.

gofly

In 2004 won Burt Rutan 10 miljoen dollar na het ontwerpen en bouwen van SpaceShipOne tijdens een internationale competitie, nu wordt zijn ontwerp gebruikt door Richard Branson's Virgin Galactic. In 2005 won DARPA 2 miljoen tijdens een vergelijkbare wedstrijd en hun autonome voertuigen gingen een hoop technieken voor die we vandaag in een moderne auto tegenkomen. Nu probeert GoFly samen met Boeing hetzelfde: maak een jetpack, hooverboard of een Iron Man-pak en win meer dan een miljoen dollar en financieringen tijdens het twee jaar durende project.

@backlink(208039)

Het is de bedoeling dat bedrijven, particulieren, consumenten, studenten en iedere hobby-ingenieur aan de slag gaat met de ultieme droom van menig man: een compact voertuig waarmee je kunt vliegen en op zijn minst twintig mijl kunt afleggen voor je moet tanken. We hebben het dan niet over een lullig stuk plastic op twee wielen wat vervolgens ''hoverboard'' wordt genoemd of een ''bijna-jetpack'' waarmee je boven het water kunt hangen maar echt een apparaat waarmee jij in de toekomst van huis naar je werk vliegt alsof je in de Jetsons zit. Wat voor soort voertuig het verder is maakt niet heel veel uit maar je wordt beoordeeld op de hoeveelheid voortgang je weet te creëren binnen de  sector, de hoeveelheid lawaai het voertuig maakt en hoe klein het is. De kleinste wint 250.000 dollar, de stilste ook 250.000 dollar en degene die het meest aan de luchtvaart weet toe te voegen ontvangt 100.000 dollar. Je weet waar ze naar zoeken dus. 

Hoewel we tegenwoordig aardig de lucht in kunnen met drones maken die voertuigen nog een hels kabaal. De organisatie geeft aan dat dit onderzoek het begin van de toekomst van de luchtvaart moet markeren. Wie weet gaan we dankzij deze competitie over tien jaar wel allemaal met een persoonlijke VTOL (Vertical Take-Off and Landing), hooverboard, Iron Man-pak of jetpack naar ons werk. Tijd om de garage in te duiken.

Meer info: GoFlyprize.com