Dé steden waar je in 2018 naartoe moet

Ieder jaar zorgt Lonely Planet voor een lijst met steden waar je toch wel geweest moet zijn in je leven. Geen zorgen, steden als Barcelona, Parijs of London kom je niet tegen in deze lijst.

travel

Excuus nodig om het Nederlandse weer te ontvluchten? De lijst bestaat uit steden waar je in het eerste ogenblik niet aan zou denken, maar toch zeker de moeite waard zijn om te bezoeken in 2018.

@backlink(208173)

1. Sevilla, Spanje

Spanje zit vol met steden geliefd door Nederlandse toeristen. Denk aan een Madrid, Barcelona of Valencia. Sevilla is wat minder bekend, maar net zo interessant. Ooit was de stad een met verkeer verstopte metropool, nu zie je voornamelijk fietsers en trams door de stad rijden. Ook wordt er veel aandacht besteed aan het artistieke verleden van de stad. Game of Thrones fans kunnen hun hart ophalen in de stad, want de stad was te bewonderen in verschillende afleveringen van de serie.

2. Detroit, Verenigde Staten

Misschien wel de hipster-stad van Amerika, maar dat maakt hem misschien wel juist interessanter. Na jarenlange verwaarlozing worden de oude gebouwen in de stad omgetoverd tot bijvoorbeeld fietsenwinkels, destilleerderijen en galeries. Ook oude winkelpanden worden omgebouwd tot hotels, vervallen panden versierd met muurschilderingen en overal in de stad komen stadsboerderijen met inventieve restaurants op.

3. Canberra, Australië

Overal in de stad zijn nationale schatten te vinden. Geschiedenis-junkies moeten op 11 november 2018 zeker in Canberra zijn, aangezien op die dag het honderdjarig jubileum van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog herdacht zal worden bij het Australian War Memorial. Verder heeft de stad een eigen identiteit met veel lokale producten, wijnen, pop-up shops en levendige cafés. Een prima stad om bij te komen van die mega jetlag van het vliegen naar Australië.

4. Hamburg, Duitsland

Het nieuwe oogappeltje van de stad, concertzaal Elbhilharmonie, kostte een schamele 789 miljoen euro. Een hoge prijs, maar dat was dan ook wel elke euro waard. De glazen bovenkant van het gebouw schittert als kristallen zeilen, terwijl de basis van baksteen de robuuste stijl reflecteert van het omliggende historische havengebied HafenCity. Wees maar niet bang, dit is niet het enige waarom je naar Hamburg zou moeten komen. Genoeg strandbarretjes aan de rivier, misschien wel het beste nachtleven van Europa en veel historische pareltjes door de stad verspreid.

5. Kaohsiung, Taiwan

Wil je cultuur snuiven? Dan moet je in Kaohsiung zijn. In deze stad is een enorm kunstcentrum en een muziekcomplex van 100.000 m2. Het wordt ook wel de Taiwanese uitstalkast van experimentele architectuur van over de hele wereld genoemd. Kaohsiung biedt vele mogelijkheden op cultureel gebied, maar wees snel, want de verwachtingen zijn dat de stad snel vol zal zitten met toeristen met die al zo vervelende selfiestick.

6. Antwerpen, België

Ooit het middelpunt van de handel in Europa, nu een van de best bewaarde geheimen van het continent. Grote kans dat je er al ooit geweest bent, want wees eerlijk, een hele wereldreis is het niet. De stad staat vol met pop-up bars, vernieuwende restaurants en hoogstandjes in de architectuur. Naast het welbekende Belgische bier, chocolade en jenever is Antwerpen ook een voorloper op culinair gebied. In het havengebied ‘Het Eilandje’ staan de pakhuizen bol van koffietentjes, cocktailbars en boer-tot-bord-restaurants.

7. Matera, Italië

De ‘skyline’ van Matera ziet er al uit of dat het uit een sprookje komt. De sierlijke stenen huizen recht naast een afgrond. Wat het oog niet meteen ziet is dat onder de oppervlakte van de stad een labyrint van grotwoningen, kerken en kloosters van meer dan 9000 jaar oud ligt. Dit maakt het dan ook van de van de oudste, nog bewoonde steden ter wereld. Matera is helemaal gerestaureerd en in 2019 ook culturele hoofdstad van Europa. Dus 2018 is het perfecte jaar om de stad nog te bezoeken zonder te struikelen over de toeristen.

8. San Juan, Puerto Rico

De stad is een mix van oud en nieuw. Een koloniaal verleden gemixt met een opkomende moderne stad. Het oude gedeelte is een ommuurde enclave met klinkerweggetjes, groene pleinen en oude kerken en forten. In het moderne gedeelte zie je vooral veel kunst, zoals muurschilderingen, musea en galeries. Het uitbundige nachtleven mag niet worden vergeten, met dansclubs, lounges, bars en casino’s, met als afsluiter afterparty’s op de schitterende stranden.

9. Guanajuato, Mexico

Het geld wat ze uit de mijnen hebben verdiend is ingezet voor de creatie van een prachtige stad met rijkversierde kerken, mooie pleinen en kleurrijke huizen, verspreid over een vallei. Houd je van architectuur? Ga dan zo snel mogelijk naar Guanajuato, want de stad barst van de architectuurwonderen. Denk aan het 19e eeuwse Teatro Juárez en tientallen musea. De plaatselijke bevolking is opvallend vriendelijk en enthousiast, gezien de reputatie van Mexico.

10. Oslo, Noorwegen

Zou je ooit naar Oslo willen, dan moet je dat zeker in 2018 doen. De Noorse koning en koningin vieren volgend jaar hun 50-jarig huwelijk, wat gelijk staat aan fanfares, praalvertoningen, culinaire en culturele evenementen. Daarnaast bestaat het Operahuis van Oslo tien jaar, wat weer zorgt voor een feestseizoen vol concerten en optredens. Oslo is de nuchterheid zelfde en siert zich als een stad waarin je wilt verdwalen.

Bron: Lonely Planet