Back to school: Nederland heeft nu een opleiding bierbrouwen

Dat de bierbrouwerijen in Nederland als paddenstoelen uit de grond schieten is duidelijk maar meestal betreft het een hobbyist die het in de schuur achter zijn huis doet. Dat kan beter.

bierbrouwen

Nederland telt inmiddels 370 bierbrouwerijen. Hiermee staan we boven bierland België, de meeste brouwerijen zijn echter hobby brouwers die vanaf hun zolders en vanuit hun kelders zelf proberen hun brouwsels aan de man te brengen. Meesterbrouwer Peter Rouwen zegt in het AD dat er inderdaad veel biermakers in Nederland zijn maar weinig bierbrouwers. Echt goed bier maken is namelijk een vak apart en een kunst. Dat doe je niet even snel met een bierbrouwpakket van de Xenos. 

@backlink(208107)

De nieuwe studie betreft een tweejarige MBO-opleiding die later uitgebreid moet worden naar een HBO-studie. Je moet minimaal achttien zijn want naast brouwen moet je ook proeven en tja, aangezien er alcohol in zit moet je meerderjarig zijn. Dat klinkt toch wel erg goed, wij moesten wachten tot de college's voorbij waren voor we aan het bier mochten in onze studentencafe's. Als deze studie tien jaar geleden bestond hadden we misschien wel andere keuzes gemaakt.