Kan de smartwatch het klassieke horloge inmiddels bijbenen?

De liefhebber ziet zijn horloge als kunst en kan het niet verdragen om een gadget om zijn pols te hebben. Is het tijd om die gedachte los te laten?

smartwatch

Als volwassen man is het een goed idee om vroeg of laat in een proper horloge te investeren. Het is dan volgens de klassieke gedachtegang wel het idee dat je quartz links laat liggen en dat het uurwerk van Zwitserse komaf is. Immers, je auto wil je Duits, je schoenen wil je Italiaans, je whisky Schots, je wijn Frans en je horloges Zwitsers. Oké dat was dan voorheen misschien wel zo maar ook Japanse whisky's zijn helemaal top en wijnen uit Californië zijn gestaag bezig met een imposante opmars, daarnaast bouwen ze in Zweden tegenwoordig geweldige auto's. Ook in de horlogerie is het Zwitserse allang niet meer heilig voor de purist. Maar is het analoge uurwerk nog wel? Of kunnen we inmiddels veilig overstappen op de smartwatch?

@backlink(208201)

Als je een smartwatch wil kopen zijn er nog niet al te veel smaakvolle keuzes. Je kunt de bekende weg bewandelen en kiezen voor een horloge van Apple maar weet dan wel dat het betreffende horloge 3.0 niets meer waard is zodra precies hetzelfde apparaat in de winkel ligt met een al dan niet glimmend 4.0 achter zijn naam. Dit principe geldt net zo goed voor de wearables van Samsung of LG. Meestal kun je er geinig stappen mee tellen en als een malloot  in de vergaderruimte Plants vs Zombies spelen maar wie doet dat op een horloge? Je kunt op een Samsung Gear Sport degelijk muziek luisteren maar je hebt al vijftien jaar lang een telefoon in je zak die hetzelfde doet. Ook je telefoon ga je niet opnemen met een horloge en browsen op het web? Nee, ook dat ga je nooit doen dat is hetzelfde als een Powerpoint presentatie geven via een digitale fotolijst. Uiteindelijk is de smartwatch dus alleen handig tijdens het sporten.

Tag Heuer

Daarnaast is er slechts één bekend merk dat daadwerkelijk uit de horlogewereld komt en de stap naar de smartwatch waagt: Tag Heuer. Met de Connected Modular 45 leveren ze een sexy gestroomlijnd horloge dat op het eerste gezicht lijkt op een mechanisch uurwerk van, jazeker, Zwitserse komaf. De film Kingsman The Golden Circle toonde het horloge meermaals (al wordt daar grof voor betaald natuurlijk). De Connected ziet er mooi uit en het is leuk om iedere dag een andere wijzerplaat te hebben maar zelfs de blinde assistent van de reeds failliet verklaarde juwelier op de hoek van de straat kan vertellen dat dit horloge zijn waarde nooit lang vast zal houden. Met een prijs tussen de 1.500 en 3.000 euro weet je eigenlijk al zeker dat je flink geld verliest.

Waardevast

En juist de investering, het genot van het hebben van een kunstwerk (denk aan een tourbillon of een horloge van Patek Philipe en maak ons eens wijs dat een horloge geen kunstvorm is) is voor veel mannen de reden om goed uit te geven aan een horloge. We stonden laatst op een borrel waar de discussie losbarstte tussen een horlogemaker in opleiding en een gadget-liefhebber. De een met een klassiek horloge, de ander met een smartwatch van Samsung. De een beargumenteerde dat je op horloges alleen de tijd wil aflezen en dat kan prima met een smartwatch, de ander beargumenteerde dat het dan niet nodig is om al die andere functies op een smartwatch te hebben want je kunt dat ook prima doen met een automatisch uurwerk. De gadget-liefhebber toonde vervolgens hoe tof de lichtjes op het Samsung horloge waren, de ander toonde hoe tof de zilveren kroon op zijn uurwerk uit de jaren vijftig was. Uiteindelijk won niemand en besloten wij dat we de discussie beter konden laten voor wat is en dat het tijd was voor bier. Dat scheelde en bracht het tweetal weer op dezelfde lijn (bier heeft gelukkig vaak die uitwerking op de man). Uiteindelijk gaat het er om wat je zelf wil hebben, zo simpel kan het zijn.