Deze automerken kozen het ruime sop met briljante jachten

We zien steeds meer automerken die de stap naar het water wagen. Niet geheel onlogisch, want de liefde voor luxe auto’s en luxe jachten gaan vaak hand in hand.

jachten van automerken

De merken gebruiken hun autodesign als startpunt voor het ontwerp van hun jachten. Voor de technische kennis en het design zoeken ze samenwerkingen in de nautische markt. De automerken laten hun kennis van motoren niet aan wal, stuk voor stuk hebben de motorboten voldoende power om je haren strak achterover te drukken.We zien steeds meer automerken die de stap naar het water wagen. Niet geheel onlogisch, want de liefde voor luxe auto’s en luxe jachten gaan vaak hand in hand. 

Aerodynamica van Rolls Royce 

Rolls Royce Aeroboat S6

Rolls Royce is te land, ter zee en in de lucht te vinden. Als leverancier van motoren van het legendarische Engelse gevechtsvliegtuig Spitfire, zien we de “Wings” terug in hun designs. In 2013 bracht het merk de Aeroboat SV12 op de markt. Afgelopen juni kondigde het automerk zijn tweede power boat aan, de Aeroboat S6. In deze nieuwe 65-voeter, is het DNA van Rolls Royce overal terug te vinden: van de motoren tot aan de waterjet aandrijving. In elk systeem aan boord wordt het jacht aangestuurd en aangedreven door Rolls-Royce. Het merk dat bekend staat om haar krachtige motoren, zorgt voor een topsnelheid van 48 knopen. De boot is magnifiek afgewerkt en zit vol doordachte en exclusieve details. Een voorbeeld daarvan zijn de twee trappen naar het zwemplateau, geïnspireerd op de vleugels van een Spitfire. De trappen zijn verstelbaar, zodat af- en opstappen op verschillende niveaus eenvoudig is. Mocht je wat willen spelevaren, dan is er ruimte voor een tender of een paar waterscooters in de garage aan stuurboordzijde. Voor de prijs nodigt de werf echt geïnteresseerden graag uit.

Super sport yacht 

Bugatti staat bekend om zijn snelle auto’s en met een topsnelheid van 44 knopen evenaart de Niniette 66 die prestaties op het water. Dat mag ook wel met een Man V8 - 1000 in de motorruimte. Het Bugatti Chiron design vloeit duidelijk zichtbaar over in de Niniette 66. Ook het interieur is onmiskenbaar gebaseerd op het Chiron design. Vanuit de jacuzzi die in de dekbank is verwerkt, kun je genieten van het haardvuur in de openlucht. Voor de boot van 2 miljoen euro mag je dan ook wel wat verwachten. Het in Monaco gevestigde Palmer Johnson heeft de bouw op zich genomen van dit luxe jacht met gedurfd futuristisch design.

@backlink(208053)

Porsche pakt groots uit 

Na het ontwerpen van een speedboot waagt Porsche zich op de markt van de superjachten. Op het jacht zijn verschillende elementen terugte vinden van de autofabrikant. Zo zijn de lijnen van Porsche terug te zien en zijn de kussens naar design van de Porsche 991 R editie. Het 35 meter lange aluminium jacht is van alle comfort voorzien dat je van een Porsche mag verwachten. Voor het ontwerp van de romp werd de hulp van het Nederlandse Vripack ingeroepen. De eerste van de in totaal zeven GTT 155’s ligt nog op de werf in Viareggio (IT) en gaat naar verwachting in september 2017 te water. Startprijs vanaf € 11.900.000.

Italiaanse mix 

De Lancia di Lancia is een samenwerking tussen vier Italiaanse bedrijven. De nautische kennis komt van RIB-bouwer Sacs, de techniek van Fiat Powertrain Technologies en Lancia. Wat de bijdrage van Martini is zien we niet direct, maar we zien onszelf wel aan boord zitten met een cocktailglas. De glasvezel romp is vederlicht en dankzij de twee Fiat FPT N67-560 motoren knal je met zo’n 55 knopen over het water.

Elegante luxe Lexus 

Deze zomer presenteerde Lexus zijn Lexus Sport Yacht in Miami gepresenteerd. Aan boord twee exemplaren van de 5,0-liter Lexus V8, de krachtigste V8 die Lexus ooit ontwikkelde. Deze twee machtige machines zorgen voor een topsnelheid van 43 knopen. Om het ontwerp extra licht te maken, heeft Lexus gebruikgemaakt van Carbon Fibre Reinforced Plastic (CFRP). Een techniek die we terugzien in onder andere raceauto’s, zeiljachten en vliegtuigen. Waar we niet direct de overeenkomst zien met de Lexus LFA Supercar waarop het jacht gebaseerd zou zijn, zijn we wel gecharmeerd van haar elegante design. Lexus houdt het exclusief en bouwt slecht een enkele boot van dit 42-voet ontwerp. Over de prijs laat Lexus zich nog niet uit. We schatten ergens tussen buitensporig en onbetaalbaar.

Aston Martin daycruiser

Aston Martin maakte in 2016 haar nautische debuut tijdens de Monaco Yacht Show. De AM37 powerboat is een daycruiser met plaats voor acht opvarenden. Voor een overnachting kun je de tafel transformeren naar een comfortabel bed. Voor het ontwerp is de hulp van het Nederlandse Mulder Design ingeroepen en wat ons betreft heeft dit bureau een prachtig design geleverd. De snelle vaarder kan de standaardmotor upgraden met 5 knopen, wat haar een topsnelheid van 50 knopen oplevert. De daycruiser is verkrijgbaar vanaf zo’n 1,5 miljoen euro.

Duitse degelijkheid 

De Duitse automagnaat Mercedes-Benz kon niet achterblijven in de nautische wereld en presenteerde zijn Arrow460-Granturismo op de Monaco Yacht Show in 2016. Geheel in stijl van de Mercedes-Benz Silver Arrows, heeft de romp van deze daycruiser een bijna identieke lijn als de flank van de auto. Net als bij een cabrio kan het dak open, bij de boot zakt dit in het voordek. De zijramen zakken met een druk op de knop in de romp. En voilà, je hebt een volledig open boot om van de zon te genieten. De zilveren lak en zwarte ramen ogen wat koel, deze boot is volgens ons ook alleen met zonnebril op te varen. Een 46-voeter voor stoere kerels die niet terugdeinzen om even 1,5 miljoen euro af te tikken.

Dit artikel verscheen eerder op Nautique