Alles wat we weten over de nieuwe Lord of the Rings-serie van Amazon

Amazon gaat met een Lord of the Rings-serie de strijd met Game of Thrones aan. We zullen nog een tijd moeten wachten maar dit kan je van de serie verwachten.

lord of the rings

Amazon Prime lanceerde afgelopen week in Nederland maar na een rondvraag leek  de streamingdienst van Amazon het hier nog niet zo goed te doen. Menig filmliefhebber kiest nog altijd voor Netflix dus het is tijd voor Amazon om een echte knaller in de markt te zetten. Die lijkt er te komen in de vorm van The Lord of the Rings, of in ieder geval een verhaal uit het Tolkien universum. 

Filmrechten

De geruchten circuleerden al een tijdje maar het is officieel: voor 250 miljoen dollar wist Amazon de rechten te kopen voor een Tolkien-serie die het gat moet vullen dat Game of Thrones voor fantasy-liefhebbers gaat achterlaten na het laatste seizoen. De serie zal uit meerdere seizoenen bestaan en wordt in samenwerking met het Tolkien Estate and Trust, HarperCollins en New Line Cinema (onderdeel van Warner Bros) gemaakt. De 250 miljoen dollar is alleen betaald voor de rechten dus er komt nog een productiebudget bovenop (150 miljoen per seizoen, evenveel als het budget van Game of Thrones). De Tolkien Estate is een organisatie die de werken van schrijver J.R.R Tolkien beheert en de meeste auteursrechten bezit. Daarnaast bezitten de organisaties J.R.R Tolkien Discretionary Settlement en Tolkien Charitable Trust nog wat individuele auteursrechten. Alles ligt dan weer bij The Tolkien Company waarvan de familie Tolkien de aandelen bezit.

De Filmrechten van De Hobbit en The Lord of the Rings werden in 1969 al verkocht aan Tolkien Enterprises door J.R.R Tolkien zelf. De eigenaar van dat bedrijf is filmproducent Saul Zaents die ook verantwoordelijk was voor One Flew Over the Cuckoo's Nest. Het bedrag van 250 miljoen voor alleen al de rechten is ongekend groot, Amazon gaat dus hoog inzetten. Het Tolkien Estate benaderde Amazon, Netflix en HBO zelf, Netflix. De andere twee grijpen dus mis. Spin-offs vallen ook onder de mogelijkheden. We kunnen dus een tijdje vooruit. 

Het verhaal

De serie legt de focus op de gebeurtenissen voor The Fellowship of the Ring. Mogelijk krijgen we dus te zien wat er tussen de Hobbit en de LOTR-trilogieën gebeurd is. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de serie in een nogal onbekend Tolkienboek duikt: De Silmarillion. In dat boek leer je hoe Midden-aarde is ontstaan, meer over de ringen en over de Derde Era. Eigenlijk is het niet één maar drie boeken die samengevoegd zijn. In de boeken gaat Tolkien belachelijk diep in op de lore van de door hem gecreëerde wereld. Ook heeft Tolkien nog enkele kinderboeken geschreven, hier vloeide ook De Hobbit uit voort. Ten slotte schreef Tolkien zelf ook over wat er tussen De Hobbit en de Fellowship of the Ring gebeurde. Hij deed dit in een twaalfdelige serie De Geschiedenis van Midden-aarde. Dit heeft hij, net als De Sillmarillion, niet kunnen uitgeven omdat hij kwam te overlijden in 1973. Gokje, de serie gaat mogelijk over Beleriand of De Kinderen van Húrin. Als de serie kiest om in deze boeken te duiken dan hebben ze genoeg bronmateriaal voor de komende vijftig jaar.

De serie is in ieder geval nog lang niet te zien dus het is nu een kwestie van wachten. De acteurs van de bestaande films komen overigens waarschijnlijk niet in de serie terecht. Misschien in de tussentijd de boeken nog maar eens lezen.