Dit zijn enkele toffe feiten over het Nederlandse voetbal die je nog niet kende

De Eredivisie CV, Coöperatie Eerste Divisie en de KNVB komen samen met De Bosatlas van het Nederlandse Voetbal. Een boek over duizenden clubs, stations en de infrastructuur van het voetbal.

voetbal

Voetbal is bij uitstek volkssport nummer één in Nederland en hoewel we momenteel helemaal niets hoeven te verwachten van Nederlands voetbal op mondiaal niveau genieten we meer dan ooit van vrouwenvoetbal en amateurvoetbal. Wist je trouwens dat het Nederlandse voetbal tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgroeide naar de volkssport van vandaag door een groei met 200 nieuwe clubs? Het boek trok zodoende onze aandacht door dit soort toffe feiten. Verder besteedt het aandacht aan salarissen, transfers, fans, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid. 

Bestel de laatste editie

@backlink(206243)

De atlas staat bol van leuke trivia, zo lees je dat de amateurclubs aan het einde van de 19e eeuw volledig afhankelijk waren van de trein. Zonder een station in de buurt kreeg je ook geen club. De meeste voetbalwedstrijden per duizend inwoners worden gespeeld in de gemeente Rozendaal, daar is heb je gemiddeld 0,696 wedstrijden per inwoner, in Amsterdam is dat slechts 0,023 en in Rotterdam 0,026.

Verder lees je dat van de 3.000 clubs ongeveer 2.500 clubs vrouwenelftallen hebben. Het hoogste percentage vrouwelijke voetballers in 2017 vindt je in Friesland en Groningen. De meeste vrouwelijke voetballers vertrekken naar Duitsland maar in totaal exporteert Nederland 2.000 spelerscontracten bij de mannen, zeventig bij de vrouwen en achthonderd bij de trainers. De voetballers uit de Friese gemeente Ferwerderadiel wonen gemiddeld het dichtste bij hun club (1,5 kilometer) en Amsterdammers moeten het verst fietsen om op het veld terecht te komen (zeven kilometer). Het boek kun je vanaf deze week aanschaffen voor dertig euro.