Als je hier gaat wonen krijg je €60.000 van de gemeente

Het Zwitsers dorpje Albinen heeft een groot probleem. Veel inwoners verhuizen omdat er amper werk voor de inwoners is. De huizen worden dan vooral gehuurd door toeristen die ze alleen bevolken in het hoogseizoen.

zwitsers dorpje

Doordat steeds meer mensen uit Albinen vertrekken moest de school in het dorp recent sluiten omdat er niet genoeg leerlingen waren. Zo verdwijnen er steeds meer voorzieningen uit het plaatsje.

@backlink(208565)

Om het dorpje leefbaar te houden, heeft de gemeente een bijzondere beleidsmaatregel in gedachten waar op 30 november over gestemd wordt. Iedereen die vanaf dan in het dorpje gaat wonen, krijgt een welkomspremie. Zo kan iedere volwassene die naar het dorpje vertrekt €21.000 bijschrijven en voor elk kind is er €9.000 beschikbaar. Dat betekent dat een gezin van vier €60.000 kan krijgen. Niet slecht dus!

Er zijn natuurlijk wel een aantal voorwaarden voor deze actie. Zo moet je minstens tien jaar in het dorp wonen en het moet tevens je hoofdverblijfplaats zijn. Bovendien moet je gekochte of gebouwde huis tegen die tijd €170.000 waard zijn.

Met de maatregel hopen ze dat het stadje weer tot leven komt. Dan kan de school weer open en kunnen winkels weer meer omzet draaien. Het geld hoopt het dorpje terug te verdienen door met de komst van nieuwe inwoners meer belasting binnenkomt.

Dit artikel verscheen ook op Panorama.nl