Nederlandse rokers gaan de strijd aan met de tabaksindustrie

De tabaksindustrie ligt zwaar onder vuur en dat is misschien maar goed ook. Misschien wordt het eens tijd dat we roken helemaal laten zitten.

roken

Op de redactie roken bij ons verrassend weinig mensen maar zodra er geborreld wordt tijdens de vrijmibo, die gelukkig weer ophanden is, gaat er nog wel met regelmaat een sigaret aan. Nu maakt menigeen elkaar wijs dat het recreatief borrelroken geen kwaad kan maar we weten wel beter. Nu bleek onlangs zelfs dat de tabaksindustrie met een zogeheten sjoemelsigaret haar best doet om jongeren bewust verslaafd te maken en daar is lang niet iedereen, begrijpelijkerwijs, blij mee. Aan de andere kant vinden genoeg mensen dat rokers het risico bewust nemen want dat het niet goed voor je is staat als een paal boven water. 

@backlink(208643)

We weten eigenlijk niet precies hoeveel troep ons lichaam binnendringt terwijl je buiten in de kou aan de peuk staan te lurken. Eerder dit jaar werd wel bekend dat het in ieder geval meer is dan dat ons wordt wijsgemaakt, om die reden deed de KWF Kankerbestrijding aangifte wegens mishandeling en daarmee lijkt het eerste schaap over de dam te zijn. 

Ook, nog gezonde, rokers doen nu aangifte (of in ieder geval eentje). Ze denken dat het verslaafd raken aan sigaretten niet hun eigen schuld is en dat de industrie juist jongeren probeert te raken op het moment dat ze weinig weerstand bieden. Op hun veertiende, terwijl ze stoer willen doen op het schoolplein, raken ze vervolgens volledig verslaafd en komen ze er niet meer van af. Vroeger was roken ook gewoon cool natuurlijk, maar die tijd is geweest. De tabaksindustrie wordt mishandeling ten laste gelegd, daarnaast wil men tegenwoordig in de Verenigde Staten naar verluidt op de verpakking aangeven dat ze bewust bezig zijn met het verslaafd maken van rokers. 

Het coole, rokende beeld van James Dean is nu toch wel verdwenen. Waarschijnlijk is dat maar goed ook. We opperen daarom voor een heropleving van de sigaar. Serieus, ook niet goed voor je maar er moet wel genoten worden. Vooral met een goed glas whisky en een paar stevige verhalen. Met mate natuurlijk, dat dan weer wel.