Deze 7 dingen wil je wel maar kun je beter niet doen als je kanker wil voorkomen

Er zijn een aantal overwegingen die je moet maken wanneer je deze dingen wil doen.

onderzoek kanker

We weten allemaal dat we verkeerde levenskeuzes maken, keuzes die een negatieve invloed hebben op ons leven. Toch blijven we ze doen. Een onderzoek van de American Cancer Society suggereert dat deze aanpassingen in jouw leven ervoor zorgen dat je zeker 43 procent minder kans op kanker hebt. Dat klinkt fijn, je moet er echter wel het een en ander voor opgeven.

@backlink(208613)

.1. Roken

We gaven al aan dat Nedlerlandse rokers de strijd aangaan met de tabaksindustrie en dat je beter kunt kappen met roken. Toch wil je op zijn tijd wel eens een kroeg ontvluchten om even een sigaretje te roken na een paar borrels. Of je drinkt nog wel eens een glas whisky met je maten onder het genot van een goed gesprek en een sigaar. Beter kap je er dus maar gewoon helemaal mee. We weten dat het jammer is maarja, je moet wat he. Rook je trouwens vast? Dan is het helemaal verstandig om te kappen, maar dat wist je al.

2. Meeroken

Zag je vast niet aankomen toch? Je wil even de kroeg uit, het is druk en je verstaat die ene mooie dame voor geen meter met de 130 decibel die je om de oren vliegen dus stap je even naar buiten om bij te babbelen. Toch maar even niet gezeliig tussen de rokers staan. Jaarijks overlijden alleen al in de Verenigde Staten meer dan 3.000 mensen aan lonkanker, terwijl ze niet rookten. Toch jammer wanneer die ene hele leuke dame thuis begint te roken. 

3. Overgewicht hebben

Je wil een fit lichaam hebben, alsof je al wandelend continu gefotoshopt wordt, we weten het. Aan de andere kant wil je ook die ene hippe burgerbar om de hoek proberen en zodra je dronken bent probeer je hem nog gewoon een of twee keer. Onverstandig helaas. Het risico op kanker vliegt omhoog als je ook maar een beetje overgewicht hebt. Damn, we dachten net dat buikjes weer oké waren

4. Alcohol drinken

Nee, hier kappen we nooit mee. Maar vooruit, matigen naarmate we ouder worden lijkt ons niet meer dan prima want je wil uiteindelijk toch voor kwaliteit boven kwantiteit kiezen. Neem eens een goed glas whisky of een speciale fles wijn maar laat de shotjes tequila gevolgd door een zoetige smerige likeur van een of andere volkszanger maar gewoon staan. 

5. Verwerkt vlees eten

Sorry maar ook bacon moet je laten staan. En hotdogs, en knakworst en ham en salami. Nahja goed.  Bedenk maar even goed of je zonder bacon kunt leven want als je gemiddeld 50 gram per dag van deze vleessoorten binnenkrijgt stijgt je kans op kanker met 18 procent. 

6. Luieren

Tijd voor lichaamsbeweging. Je weet dat het goed voor je is maar toch lig je te bingewatchen alsof het niets is. En van bingewatchen ga je hardstikke dood (al hebben bingewatchende stellen wel betere relaties). Mensen die veel fysiek actief zijn hebben 52 procent minder kans op meerdere soorten kanker.

7. In de zon zitten

Uv-straling en kanker gaan hand in hand. Sterker nog, het is nu bekend dat 95 procent van de gevaarlijke melanomen voortkomen uit uv-straling. Het is dus duidelijk: je gaat niet luieren op het strand in de zon met een biertje en een hotdog terwijl je daarna een sigaretje rookt. En dat is nu precies waar je tijdens deze koude, natte dagen heel erg naar uitkijkt.