Deze landen zijn net als Rusland al eens verbannen van de Olympische Spelen

Politiek en de Olympsiche Spelen gaan hand in hand. Rusland is dankzij het dopingschandaal niet het eerste land dat verbannen is van de Spelen, deze landen gingen hen voor.

rusland verbannen olympische spelen

Het Internationaal Olympisch Comité is niet te spreken over het dopingschandaal waarbij de Russische staat nauw betrokken is geweest. De Russische overheid pompte de spelers vol met doping en gaf ze vervolgens schone urine. Dat komt het land nu duur te staan want Rusland is door de IOC, zoals je ongetwijfeld vernomen hebt, verbannen. Tijdens de Winterspelen die begin 2018 in Korea van start gaan mogen onder strenge voorwaarden slechts enkele Russen meedoen maar wel onder een neutrale vlag. Om de kosten van het onderzoek naar het dopingschandaal te dekken moet Rusland naast de ban een boete van 15 miljoen dollar betalen.

@backlink(208687)

De Russen deden in 1984 ook al niet mee met de Spelen wegens politieke geschillen met de Verenigde Staten. Vier jaar eerder wilden de VS al niet meedoen aan de Spelen in Moskou wegens het conflict in Afghanistan. Dit was vrijwillig echter, soms wordt een land ook daadwerkelijk verbannen, deze landen gingen Rusland voor:

1920 in Antwerpen

Vijf landen konden de Spelen op hun buik schrijven, niet zo gek ook want ze waren allemaal verantwoordelijk voor de Eerste Wereldoorlog. Oostenrijk, Bulgarije, Turkije, Hongarije en Duitsland waren niet welkom.

1924 in Parijs

Van de landen die in 1920 verbannen waren mocht iedereen weer meedoen, behalve de Duitsers, die werden nog steeds de deur gewezen.

1948 in Londen

Rara wie mochten er niet meedoen na de Tweede Wereldoorlog? Juist, de Duitsers hoefden nog steeds geen uitnodiging te verwachten. Daarnaast mochten dit keer de Japanners ook niet komen. Niet zo vreemd ook. Italië was echter wel gewoon welkom. In 1936 organiseerden de Nazi's overigens zelf de Olympische Spelen.

1964 in Tokyo

Zuid Afrika was niet welkom wegens de apartheid. 

1968 in Mexico

Nog altijd mocht Zuid Afrika niet meedoen. Ook Noord Korea was niet welkom omdat ze meededen in de GANEFO (een soort concurrent van de Olympische Spelen voor socialistische landen).

1972 in München

Zimbabwe (toen nog Rhodesie) en Zuid Afrika mogen beide niet meedoen. De ban van Zuid Afrika wegens racisme ging door tot en met 1988. 

2000 in Sidney

De Taliban had dit jaar een hoop macht binnen Afghanistan, genoeg reden om het land uit te sluiten van deelname. 

2012 Londen

India mocht wegens corruptie niet meedoen, de ban bleef geldig in 2014. 

2016 in Rio

Koeweit kon de Spelen op zijn buik schrijven  omdat het land zich niet hield aan afspraken die ze gemaakt hadden met het IOC. In dit jaar mochten meerdere Russische atleten overigens ook al niet meedoen wegens dopinggebruik.