Hoe de gevallen Silvio Berlusconi ineens weer likeable wordt

Hij is de comebackkid van Italië. Silvio Berlusconi wil weer premier worden. De 81-jarige Godfather van de Italiaanse politiek presenteert zich als het alternatief tegen …schrik niet…populisten. ‘Bizar dat het kan.’

silvio berlusconi

Voor het rendez-vous met de veroordeelde ex-premier van Italië heeft de oprichter van de rebelse tv-zender Vice vandaag een pak aangetrokken. Voor de gelegenheid heeft hij zijn baard gestreken en een blauwe das omgestrikt. Zelfs de tatoeages op de arm van Vice-baas Shane Smith zijn decent bedekt als hij Silvio Berlusconi de hand schudt in Villa San Martino, het witte buitenhuis gelegen in het lommerrijke Arcore, even buiten Milaan. Het moet niet gekker worden. Vice bij Berlusconi! En nog kwispelend en kritiekloos ook.

@backlink(208775)

De oprichter van de jongerenzender met zijn anti-kapitalistische underground-imago oogt alsof hij solliciteert naar een baan in het imperium van deze politieke Godfather. Zie hem eens de Ivo Niehe uithangen als hij door de tuinen van het vakantieverblijf dwaalt en we de twee wandelaars in het Frans horen converseren over de lengte van de oprijlaan. ‘1 kilometer,’ zegt Berlusconi, waarna hij ook nog even de fitnessruimte showt waar hij elke dag een half uur zijn oefeningen doet, nadat hij eerst 5 kilometer heeft hardgelopen. Het is snel gegaan met de rehabilitatie van Il Cavaliere (De Ridder). Als zelfs wildwestzender Vice - keurig aangelijnd - op audiëntie mag komen bij de man die dik een decennium geleden nog als een gevaar voor Europa werd gezien (dixit The Economist) dan kunnen we gerust spreken van een bijzondere wederopstanding. ‘Het is bizar hoe Berlusconi ineens weer likeable wordt,’ zegt Angelo van Schaik, Italië-correspondent voor NPO-zenders. Wie het interview van Vice terugkijkt, ziet hoe Berlusconi politieke opponenten weet te charmeren. 

Macho-machthebbers

Het is alsof de rock-‘n-rollzender op bezoek komt bij Nelson Mandela zelve. De sfeer is gewijd. De duidelijk geprepareerde vragen worden geserveerd op de serene toon van een fan die zijn goeroe iets mag vragen voor de schoolkrant. ‘Wat vindt u van de extreem-rechtse krachten in Europa?’ Berlusconi kijkt bezorgd. ‘Dat verontrust mij.’ Hij praat vanachter zijn bureau: het geverfde haar is nog steeds met gel achterover gekamd, hij is een kilootje of tien lichter dan een paar jaar geleden. Even schuift er in de achtergrond nog een foto voorbij waarbij we Berlusconi en Poetin samen in een witte kamerjas zien ginnegappen. Dat zijn oude beelden van een vriendschap tussen twee macho-machthebbers.

Silvio Berlusconi mag zich als het morele geweten van Europa presenteren: een oude staatsman die een heel continent van de ondergang moet redden. De man die tijdelijk geen openbare functies meer mag bekleden vanwege een veroordeling wegens fraude, wordt nu zonder tegenspraak over monsterlijke types van extreem-rechts uitgehoord. In 2018 zijn er weer verkiezingen en de verwachting is dat de zwaar bejaarde zakenman weer mee gaat strijden. ‘Of hij echt terugkeert? Je kunt het niet uitsluiten,’ zegt Angelo van Schaik, een journalist die al zestien jaar in Rome woont en de opkomst en de ondergang van de Ridder van nabij meemaakte.

Lees de hele feature over de wederopstanding van Silvio Berlusconi in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle