Afgelopen zomer opende hij restaurant Nacarat in hartje Amsterdam. Aan rustiger aan doen denkt de 50-jarige sterrenkok nog lang niet. ‘Ik ben een workaholic, met het enthousiasme van een jonge hond.’ het is een mistroostige maandagmiddag. Kille regenbuien teisteren Amsterdam-Zuid, maar binnen in Ron Gastrobar is het knus en gezellig druk. Aan een hoog tafeltje naast de bar zit de naamgever van het bijna vijf jaar oude etablissement, dat al heel snel werd opgesierd met een Michelinster.
@backlink(208891)
‘Ik heb vanmiddag alle tijd voor je. Dus doe rustig aan en vraag maar raak,’ drukt een ontspannen glimlachende Blaauw ons bij binnenkomst op het hart. Maar wie denkt dat de eigenaar van Ron Gastrobar, Ron Gastrobar Oriental, Ron Gastrobar Indonesia, Ron Gastrobar Paris, hotdogconcept The Fat Dog én restaurant Nacarat deze middag de boel de boel laat, heeft het mis. Geregeld dwaalt zijn vorsende blik af richting de bar en de keuken en voortdurend houdt hij zijn smartphone in de smiezen. Een blik op zijn telefoontje is voldoende om exact te achterhalen wat er binnengekomen is in de kassa’s van zijn restaurants. Ron Blaauw zit er graag bovenop. Al moet dat ook niet worden overdreven, haast hij zich te zeggen. ‘Ja, ik ben een controlfreak en een perfectionist. Maar ik ben minder obsessief met mijn vak bezig dan pakweg tien jaar geleden.’
1. Dat laatste kan je niet zeggen van chef-kok Sergio Herman, die dwangmatig verslingerd lijkt aan zijn vak. Bij DWDD stelde hij dat we ons beter moeten gedragen in een restaurant en niet steeds ons voedsel moeten fotograferen, wat vind jij daarvan?
Mijn gasten mogen gerust hun gang gaan met hun smartphone. Voor mijn part maken ze van elk gerecht een fotootje. Prima als ze die willen delen via Instagram of Facebook, maar dan wel graag even de naam van mijn restaurant erbij vermelden. Sociale media zijn tegenwoordig de meest effectieve mond-tot-mond-reclame. En wat is er mis mee dat mijn gasten mijn met liefde en vakmanschap bereide gerechten delen met hun vrienden en kennissen?
2. Jij, Jonnie Boer van De Librije en Sergio Herman zijn de meest succesvolle topkoks van Nederland. Doet dat je wat?
Daar kan ik niks mee. Van een culinaire top-drie is sowieso geen sprake, eerder van een top-tien. Bovendien maak ik direct bezwaar tegen het begrip ‘topkok’. Topkok klinkt net zo onbestemd als topcrimineel. Wie bepaalt zoiets trouwens?
4. Kan je alweer de jaarlijkse kermis in je woonplaats Ouderkerk aan de Amstel bezoeken zonder dat je op de vuist moet met je vroegere keukenpersoneel?
Dat is gelukkig alweer een tijdje geleden. Maar er lopen nog genoeg mensen rond die met mij in de keuken hebben gestaan en door mijn manier van leidinggeven uit het vak zijn gestapt en mij nog steeds een enorme lul vinden. Ze hebben wel ergens een punt. In mijn jonge jaren was ik als chef-kok knetterhard, ongeduldig en onredelijk. Alles stond in het teken van het eindproduct en met minder dan totale perfectie nam ik geen genoegen.
5. Wat is er trouwens van waar dat je als middelmatig kokende man wel degelijk een vrouw kan verleiden met een gerecht?
Daar zit wel een kern van waarheid in. Ik zou dan adviseren: een pastaatje met witte truffel, of een gebraden ribstukje of een kippetje uit de oven. En als dessert tiramisu. Iets met chocola toe valt altijd goed bij vrouwen. Verder doet een man die geen keukenprins is er goed aan om te doseren. Als man maak je met twee tot drie zeer goed bereide gerechten bij een vrouw meer indruk dan als culinaire alleskunner van redelijk niveau. Overigens is het een mythe dat vrouwen minder van vlees houden dan mannen. Mijn ervaring is dat vrouwen juist dol zijn op een goed bereid groot stuk rood vlees.