Wat sex betreft doen we dit in Nederland nog fout

Nederlanders genieten van sex, dat is goed nieuws maar uit de monitor seksuele gezondheid in Nederland 2017 van Rutgers blijkt ook een hoop slecht nieuws.

rutgers seks onderzoek

Ieder jaar presenteert het Kenniscentrum seksualiteit Rutgers de resultaten van een steekproef onder Nederlanders. Dit jaar deden 17.000 respondenten tussen de 18 en 80 jaar mee. Zodoende zijn er voldoende cijfers om te bespreken.

@backlink(208945)

We moeten vaker goede sex hebben

92% van de mannen zegt te genieten van seks. Onder vrouwen is die groep iets kleiner: 75%.. Dat betekent dus dat we toch iets harder ons best moeten doen heren. Er valt klaarblijkelijk nog aardig wat terrein te winnen. Als mensen ontevreden zijn, is dat meestel niet over de kwaliteit ervan, maar over hoe vaak ze sex hebben. Dus niet alleen beter je best doen maar vooral vaker je best doen. 

Single zijn levert je meer sex op

Dat de Nederlandse dames vinden dat we het iets te weinig doen is op zich niet vreemd wanneer je hoort dat de meeste stellen het slechts drie keer per maand met elkaar doen. Daarnaast blijkt dat je als single beter af bent want singles zijn seksueel veel actiever omdat ze meer aan online dating doen en wisselende partners hebben. Dit zal voor velen vast spannender zijn dan een honderd jaar durende relatie waarin het seksleven wat in het slob raakt. We kunnen niet allemaal voor monogamie gemaakt zijn. 

Al moeten we het wel veiliger doen

Wat meer zorgen wekt is het feit dat ongeveer de helft van de mensen die seksueel actief zijn met meerdere partners het onveilig doen. 42% van de mannen en 55% van de vrouwen gebruikt geen condoom. Dat is wachten op problemen natuurlijk.

En we mogen anderen wel wat meer accepteren

Ten slotte is de acceptatie van LHBT's nog niet wat het zijn moet. 18 % van de homo- en biseksuele mannen heeft ervaring met gedwongen intimiteiten en 25% en 15% van respectievelijk de homoseksuelen en lesbiennes heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met intimidatie wegens hun geaardheid. 

En vooral vaker met rust laten

De grootste schrik zit hem echter bij de seksuele grensoverschrijding waar voornamelijk vrouwen mee te maken hebben. 22% van de vrouwen heeft ervaring met seksueel geweld tegenover 6% van de mannen. Meer dan de helft van de vrouwen zegt seksueel geïntimideerd te zijn wanneer ongewenst zoenen en aanraken ook meegeteld wordt. En dat telt zeker. Ongeveer de helft van de slachtoffers van seksueel geweld geeft aan dat ze hier psychische klachten aan overgehouden heeft.

We kunnen dus wel stellen dat er nog veel gedaan kan worden wanneer we kijken naar seksuele vrijheid en onze sekslevens. De kwaliteit en de frequentie kunnen beter en de acceptatie vanaanderen is helaas nog niet vanzelfsprekend. Behoorlijk teleurstellend dit. 

Bron: Rutgers