Dankzij dit lijstje val je makkelijker in slaap en ben je productiever

Lig jij met regelmaat 's avonds naar het plafond te staren terwijl je luistert naar het gesnurk van je vriendin die inmiddels al drie afslagen in dromenland genomen heeft? Dat kun je voorkomen.

to-do list in slaap vallen

Waarschijnlijk lig je te malen over hetgeen je nog moet doen. Je motor moet gerepareerd worden, morgenavond moet er genoeg bier zijn voor je maten die een voetbalwedstrijd komen kijken, je wil nog steeds dat ene boek schrijven en er is een pokertoernooi het komend weekend. Daarnaast werk je jezelf helemaal kapot en zit je al tijden te azen op die promotie maar jouw strategie om de promotie te krijgen is nog niet helemaal rond. Kortom, genoeg om over na te denken met stress ter gevolge. En hoe onthoud je in godsnaam alles wat je moet doen? Wedden dat je hier allemaal keihard mee bezig bent terwijl je dan nog 's avonds de opmerking van je partner krijgt dat je weer de was niet gedaan hebt en dat de doucheput nog ontstopt moet worden (dankzij haar lange haren). Juist, slaap is ver te zoeken dan.

@backlink(208989)

Onderzoekers aan de Baylor Universiteit suggereren dat je dit alles even moet dumpen op een lijstje. Zodoende geef je jouw brein de welverdiende rust dat het nodig heeft. Ze onderzochten een groep participanten van 18 tot en met 30 jaar oud. Een helft moest voor het slapen gaan een lijst maken over wat ze de volgende dag moeten doen en de andere groep moest juist een lijst maken waarop stond wat ze de voorgaande dagen gedaan hadden. Vervolgens sliepen de participanten in een lab waar ze nauwlettend in de gaten gehouden werden. Hersengolven, de mate van zuurstof in het bloed, de hartslag, ademhaling en de beweging van de ogen werden allen gedocumenteerd. 

Het werd dus duidelijk dat de studenten die een to-do lijst maakten gemiddeld negen minuten eerder in slaap vielen dan de rest. Dat lijkt niet veel maar het geeft wel aan dat het werkt. Voor de een beter dan voor de ander. Genoeg redenen in ieder geval om het zelf eens te proberen. Daarnaast is het sowieo handig om zo'n lijst te maken want het geeft rust en zorgt ervoor dat je niets vergeet te doen. Lekker efficient. 

Bron: Journal of Experimental Psychology