Ford komt mogelijk met autonome politieauto om je te bekeuren

In de Verenigde Staten levert Ford al jaren politiewagens. De Interceptor is er mateloos populair maar Ford gaat een stap verder en komt met een autonome auto die boetes uitdeelt.

autonome politieauto ford

Ford heeft een patent ingediend voor een autonome politiewagen die het verkeer in de gaten houdt en zelf achter boefjes aan scheurt om hen een bekeuring te geven. Ga jij door rood en spot de AI-politiewagen jou? Reken er dan maar op dat je de pineut bent. 

Robocop op wielen

Zodra de robotauto je een verkeerswet ziet overtreden heeft hij enkele opties. Zo kan de wagen informatie opvragen van sensoren en wegcamera's om bewijs tegen je te verzamelen. De politieauto kan ook draadloos contact met jouw auto opnemen en je direct een boete geven, daarnaast kan de AI-kar met zwaailichten contact zoeken met menselijke collega's die in de buurt zijn om je te verklikken. 

@backlink(209125)

Patent

Natuurlijk wordt er meteen gesproken van autoritaire, dystopische toestanden maar zo ver is het nog niet. Het patent is ingediend maar vooralsnog is niet bekend of een dergelijke auto in productie is. Daarnaast, wanneer je naar het patent kijkt zie je dat hij 18 januari openbaar gemaakt maar al op 12 juli ingediend is. Het komt wel vaker voor dat patenten in de koelkast blijven liggen dus definitief is de ontwikkeling nog niet. 

Toch is het niet niets. Autonome politiewagens die je samen met autonome camera's flink in de gaten houden en boetes per direct aan jouw auto koppelen. Dan kun je twee dingen doen: je aan de regels houden en geen verkeersagent worden want die banen gaan ongetwijfeld vroeg of laat verdwijnen. 

Bron: CNET Roaadshow