Interview met Cillian Murphy: 'Ik heb oprecht niets gemeen met Tommy Shelby'

Gestoorde vliegtuigkaper, Batman-schurk, iemand die de apocalyps overleeft – als dat is wat je te binnen schiet als je aan deze Ierse acteur denkt, hoopt hij dat je nog eens wilt kijken.

cillian murphy interview

1. Je staat erom bekend dat je de rust en stilte van je huis in Dublin verkiest boven de schijnwerpers van Hollywood. Heb je deze houding altijd al gehad, of kwam je hier pas achter toen je bekender werd?

Het concept ‘Hollywood’ is altijd vreemd geweest voor me. Ik heb nooit in Los Angeles gewoond. Ik doe gewoon hetzelfde als voorheen: ik ga naar mijn werk en kom weer thuis. Als ik niet aan het werk ben, heb ik maar weinig te maken met ‘de industrie’. Het zijn twee aparte begrippen voor mij. Zo is het altijd al geweest.

2. Voordat je begon met acteren studeerde je rechten. Vanwaar die keuze, en waarom ben je gestopt?

Ik ben de oudste van vier kinderen en kom uit een familie vol pedagogen, dus een academische carrière werd erg aangemoedigd. Toen ik voor rechten koos, dacht ik dat het wel interessant zou kunnen zijn. Er waren nauwelijks colleges, dus je kon vaak weggaan en zelf je werk doen. Maar ik kwam er al snel achter dat het geen creatieve wereld is. Rechten gaat puur om wat al eerder gebeurd is, je kijkt alleen maar terug naar oude zaken. Het was gewoonweg niet de goede keuze voor mij. Maar zo’n misstap kan juist goed voor je zijn, omdat je er dan achter komt wat je níet leuk vindt.

@backlink(209133)

3. Je televisieserie Peaky Blinders komt terug op Netflix. Meerdere grote artiesten hebben de titelsong ‘Red Right Hand’ gecoverd, zoals Iggy Pop en Laura Marling. Als je een artiest kon kiezen, levend of dood, om het nummer te coveren, wie zou je dan kiezen?

Ik ben een enorme muzieknerd, dus ik vind het een ontzettende eer dat deze artiesten ooit de tijd hebben genomen om de serie te kijken. Dat maakt me bescheiden. Het zou fantastisch zijn als Jeff Buckley een versie op zou nemen. Niemand heeft een stem zoals hij, dus dat zou magisch zijn.

4. Je hebt de rol voor de Peaky Blinders-musical afgewezen. Gaat dat te ver voor je?

Ik denk dat die musical zo’n bizar idee is, dat het juist wel kan werken. Steve Knight (maker van Peaky Blinders, red.) is ontzettend creatief als schrijver, ondernemer en originele denker. Maar, ik moest nee zeggen om verschillende redenen. Mijn zangstem heeft geen groot bereik, en weet je wel hoe hard musicalsterren werken? Acht shows per week, elke keer weer al die liedjes zingen, het is meedogenloos. Ik bewonder ze, maar zou het zelf nooit kunnen doen.

5. Je zegt dat het tijd kost om in de huid te kruipen van je personage, de gangleider Tommy Shelby uit Birmingham. Wat bedoel je daar precies mee?

Je moet niet denken dat je opstaat en meteen weer helemaal in je personage zit, daar moet je echt voor werken. Een vriend van mij noemt het conditionering. Ik heb oprecht niets gemeen met Tommy Shelby, we delen nog geen greintje DNA. Ieder jaar duwt Steve mijn personage in rare hoeken en begeef ik me op onbekend terrein. Ik moet mijn manier van denken aanpassen, omdat de manier waarop Tommy reageert in zulke situaties het tegenovergestelde is van hoe ik zou reageren. Dan is er ook nog het fysieke aspect, de manier waarop hij beweegt en zijn fysieke energie. Ik heb ook tijd nodig om het accent opnieuw te beheersen om het authentiek te laten klinken. Hij heeft een militaire onderscheiding en krijgt automatisch iedereens respect. Ik voel me gewoon geïntimideerd door hem. Ik ben niet zo, snap je? Maar ik vind het leuk om moeite te doen voor mijn personages.

6. Als je kon kiezen, wat zou je dan als volgend project doen? Heb je bucketlist-projecten?

Lees het antwoord op deze vraag en de rest van het interview in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle.