Kan wiet de lever beschermen tegen grote hoeveelheden alcohol?

Nu het roken van wiet in de Verenigde Staten steeds meer geaccepteerd wordt groeit ook de hoeveelheid onderzoek naar het groene plantje. Deze is opmerkelijk.

wiet lever beschermen alcohol

Deze maand publiceerde wetenschappers een onderzoek naar het gebruik van cannabis en het effect daarvan op acoholgerelateerde leverziektes. Veel stevige drinkers (tot het problematische aan toe) lijken ook graag een jointje of twee op zijn tijd te roken. Zoals bekend leidt overmatig alcoholgebruik tot verschillende leverziektes maar het lijkt erop dat matig cannabisgebruik je een handje kan helpen.

@backlink(208431)

In totaal zijn 319.514 mensen onderzocht van 18 jaar of ouder, allen hebben ze een geschiedenis met alcoholmisbruik. De individuen werden onderverdeeld in drie groepen te weten, niet gebruikers van cannabis, niet afhankelijke gebruikers en afhankelijke gebruikers. De niet afhankelijke groep (dus de personen die wel stevig drinken en af en toe blowen zonder aan cannabis verslaafd te zijn) bleek significant minder last van leverziektes te hebben.

Laten we overigens vooropstellen dat overmatig alcoholgebruik niet valt aan te raden maar het bleek dus toch dat zupschuiten die af en toe een joint roken een lagere kans hebben op meerdere leverziektes. En dat kan goed nieuws zijn, al is meer onderzoek nodig dus ren niet meteen naar de slijter en de coffeeshop. 

Bron: Wiley