Dries Roelvink: 'Met Holleeder ben ik altijd goed geweest'

Het was even slikken voor Dries Roelvink op nieuwjaarsdag. Hij mocht 59 kaarsjes uitblazen ter ere van zijn verjaardag. De Amsterdamse volkszanger ziet ertegen op om ouder te worden. 'Voordat je het weet, is je leven voorbij.’

interview dries roelvink playboy

1. Je Radio 1-commentaar genereert overwegend positieve reacties en dan vooral op de sociale media. Merk jij al iets van deze buzz als je bij de bakker staat of over de Albert Cuypmarkt loopt?

Voor mij is Radio 1 een geheel nieuwe media-ervaring. Als ik bij Radio 538 of 100%NL live in de uitzending zat, merkte ik altijd wel dat het in mijn omgeving werd opgepikt. Aan de andere kant is dat niet zo gek: de Dries Roelvink-doelgroep zal niet zo gauw afstemmen op Radio 1.

2. Maar zeg nou eens eerlijk: Dries Roelvink en nieuwszender Radio 1 zijn toch geen twee handen op één buik?

Het is inderdaad geen voor de hand liggende combinatie. Al ben ik altijd wel een nieuwsfreak geweest. Ik wil elke dag weten hoe het ervoor staat in Amsterdam, Nederland en de rest van de wereld. ’s Ochtends begin ik met De Telegraaf en s’ middags zweer ik bij Het Parool. En ik volg trouw alle talkshows en het shownieuws. Als ik niet op pad moet voor een optreden, zit ik in de namiddag al voor de buis. Dat begint met Tijd voor Max, gevolgd door het Zesuurjournaal en RTL Boulevard. Daarna De Wereld Draait Door, wat ik heb opgenomen en dan terugkijk. En later op de avond RTL Late Night, gevolgd door de herhaling van Jinek. Dat is dan een hele zit. Lig ik soms pas om half twee ’s nachts in mijn bed.

@backlink(209367)

3. Schuilt er in nieuwsfreak Dries soms ook een politieke junkie?

Dat valt tegen. Ik ben niet van plan om te gaan stemmen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Lokale politiek boeit me niet echt. De laatste keer heb ik bij de landelijke verkiezingen op VVD gestemd en dan op Mark Rutte. Dat vond en vind ik een prima premier. Hij is een verbinder, en daar heb ik meer mee dan met politici die voortdurend op scherp spelen en onderlinge tegenstellingen juist aanwakkeren. Daarom heb ik ook niks met Geert Wilders of Thierry Baudet. Die zijn mij te extreem. We leven nu eenmaal in een multicultureel land. Of je nu wilt of niet, daar moeten we samen met z'n allen iets van maken. Op de sportschool waar ik vijf keer per week train, barst het van de Marokkaanse en Turkse jongens. Is altijd gezellig en positief. Voor hen ben ik gewoon Dries, voor mij zijn zij gewoon maatjes van mijn sportschool. Natuurlijk zitten er ook klootzakken onder Turken en Marokkanen, maar wij Hollanders kunnen er ook wat van.

4. Vorige maand is het liquidatieproces Passage weer van start gegaan, met in de hoofdrol een oude bekende van jou: Willem Holleeder. Jij volgt deze rechtszaak op de voet?

Ja, en met warme belangstelling. Je moet niet vergeten dat ik Wilem Holleeder en zijn vroegere maatje Cor van Hout nog uit de Jordaan ken, lang voor hun carrière als zware jongens. Daarnaast trainden we op dezelfde sportschool, en kwamen we elkaar regelmatig tegen in het uitgaansleven.

5. Hoe close was je met Willem Holleeder?

Met Holleeder ben ik altijd goed geweest. Kwam ik hem in de stad tegen op zijn zwarte scootertje, dan groette hij mij altijd en was hij vaak ook in voor een praatje of geintje. Acht jaar geleden zag ik Willem voor het laatst in een café in de Van Woustraat. Trad ik daar op voor de jarige barman en ineens kwam Willem met vijf man de kroeg binnen. Heb ik nog even met hem staan babbelen. En dan was het gelijk van ouwe jongens krentenbrood en ‘zeg, Dries, zing je nog wat Hazesnummers voor je ouwe gabber.’

6. Je oogt fit en behoorlijk gespierd, jonger dan 59. Lukt je dat zonder hulpmiddelen, zoals botox of een anabolenkuurtje?

Nou en of. Alles aan mij is puur natuur, afgezien van een gereviseerd gebit. Ik fitness wel veel en vrij fanatiek in de sportschool. Minstens vijf ochtenden per week. Verder zorg ik ervoor dat ik gezond en gevarieerd eet en alles met mate. Alleen lust ik iets te graag een wijntje.

7. Wat is iets te graag?

Ik zit op 25 tot 30 glazen witte wijn per week. En dan alleen chardonnay van topkwaliteit, bij voorkeur de Bernardus van het wijnhuis van Ben Pon. Niet verstandig natuurlijk zoveel wijntjes, maar ik word er losser en creatiever van. Met een paar glazen wijn op, kom ik makkelijker tot een idee voor een leuk liedje of optreden. Ja, dat klinkt best als een probleemdrinker, als ik mijn huisarts moet geloven, maar verder heb ik mezelf heel goed in de hand. Ik ga dan niet zelf meer achter het stuur zitten. Twee jaar geleden ben ik mijn rijbewijs een tijdje kwijtgeraakt. Werd ik in een maand tijd drie keer door dezelfde agent in Amsterdam aangehouden. Zat ik elke keer net boven de wettelijk toegestane alcoholgrens. Sindsdien laat ik me rijden of pak ik een taxi.

8. Drank is dus je zwakke plek. Hoe zit dat met drugs?

Nul komma nul. Ik heb ook nooit gerookt.

9. En qua sex?

Vroeger was ik een echte vrouwenverslinder. Hield ik er drie minnaressen op na of ging ik voor twee wipjes per avond met twee verschillende dames. Dat was pakweg 25 jaar geleden. Qua vrouwen ben ik inmiddels de tel kwijtgeraakt. Of ik verder nog spannende dingen heb meegemaakt? Noteer maar ik dat op tien trio's zit, maar slechts twee daarvan waren te gek.

10. Nu je 59 bent, is het zeker wat rustiger gesteld met je libido?

Ik zit dik boven het Nederlandse gemiddelde van drie keer per maand. Ik heb zeker tien orgasmes per week. Met Viagra op? Heb ik niet nodig. Een klein sabbeltje en dan staat-ie al.

11. Womanizer Dries krijgt nooit trek buiten de deur?

Lees het antwoord op deze vraag en de rest van het interview in de Playboy die nu in de winkel ligt of op Blendle.