Wetenschappers werken aan een pil die je gespierd maakt zonder te trainen

De echte luilakken onder ons hoeven dadelijk niet meer naar de sportschool om afgetraind te worden. Als we de mensen achter pilletje 516 mogen geloven.

gespierd worden door pil

Hoewel de sportschool voor de meesten nu nog vaste prik is zo'n drie keer per week, lijkt het erop dat we in de toekomst mogelijk een pilletje kunnen poppen waardoor we bankhangend fit kunnen worden. Wetenschappers van het Salk Instituut For Biological Studies in Californië werken namelijk aan pil 516 waarmee je spieren kweekt zonder te bewegen. Dat klinkt misschien als een soort designer-drug uit de film Limitless maar dat is het niet. 

@backlink(209007)

Spiergroei en vetverbranding zijn op moleculair niveau chemische reacties op het sporten, pil 516 probeert dat chemische proces te stimuleren zonder dat er een training als trigger aan te pas komt. Theoretisch gezien klinkt het op basaal niveau wel erg simpel maar het betreft uiteraard een zeer complex proces. En een controversiële. 

Hoewel jij als fitboy of fitgirl nu in de bres springt en schreeuwt dat dit niet eerlijk is of dat de sportschool ook een sociaal element of ter ontspanning dient, dan zijn we het daar aardig mee eens. Desondanks kan de pil mensen helpen die te oud zijn om te sporten of die invalide zijn. Daarnaast zijn de wetenschappers er nog lang niet. Eerdere proeven met muizen toonden aan dat de pil potentieel heeft maar dat de gebruiker als bijeffect een grotere kans op kanker heeft. Vroege versies zijn echter wel al op de markt terechtgekomen, iets waar bodybuilders en atleten naar het schijnt al gebruik van hebben gemaakt. Uiteraard valt dit onder dopinggebruik. Wij blijven nog maar even ouderwets naar de sportschool gaan. 

Bron: D'marge