Het data-debacle bij Facebook kost Mark Zuckerberg 5 miljard dollar

Mark Zuckerberg voelt het schandaal rondom de misbruikte Facebook-gegevens nu in zijn portemonnee. Een beetje tenminste.

mark zuckerberg aandelen facebook

Deze week werd via klokkenluider Christopher Wylie bekend dat het bedrijf Cabridge Analytica maar liefst 50 miljoen Facebookprofielen buit gemaakt heeft. Als verantwoordelijke werd Steve Bannon genoemd die later nauw betrokken was bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. De profielen zouden gebruikt zijn om potentiële stemmers te benaderen en in kaart te brengen. 

@backlink(209475)

Facebook wist van het lek af, al sinds 2014 vergaarde Cambridge analytica de data. Facebook ondernam echter zo goed als geen actie, stotpe de boel in een doofpotje en stelde de gedupeerde niet op de hoogte. 

Daar voelt Zuckerberg nu de consequenties van, de laatste paar dagen nam het aandeel van Facebook een stevige duikvlucht. Zuckerberg bezit zelf nog steeds 70 miljard dollar aan aandelen dus zo veel heeft hij niet te klagen. Desonkdanks is het duidelijk dat de beleggers zich enigzins tegen het bedrijf keren. 

Zuckerberg verkocht trouwens vlak voor het lek nog even snel een half miljoen aandelen, dit leverde hem 85 miljoen dollar op. 

Bronnen: Telegraaf, CNN, TheGuadian