Zou jij als man anticonceptiepillen nemen?

Wanneer het op anticonceptie aankomt wordt vaak verwacht dat dit de verantwoordelijkheid van vrouwen is. Maar dat is eigenlijk best vreemd.

anticonceptiepil dmau mannen

Dat jonge vrouwen aan de pil gaan lijkt bijna vanzelfsprekend maar eigenlijk is dat best vreemd. Waarom is er nooit een werkende pil voor mannen gekomen en waarom staat menig man daar eigenlijk nooit bij stil? Wij ook niet trouwens, geven we eerlijk toe. Verder dan een condoom denken de meeste mannen niet wat betreft anticonceptie, toch gaan we er stilletjes vanuit dat de dames hun verantwoordelijkheid nemen wat het tegengaan van de geboortes van schreeuwende koters betreft. 

@backlink(209375)

Anticonceptiepil voor mannen

Zo nu en dan duikt er een medicijn op dat de mannelijke anticonceptiepil genoemd wordt maar nooit is er echt een middeltje volledig doorgebroken en alom geaccepteerd. Nu is daar echter de DMAU oftewel Dimethandrolone undecanoate. Een aantal bronnen geeft aan dat de pil over de eerste obstakels heen is en de het de eerste echte anticonceptiepil voor mannen kan worden.

Testosteron in duikvlucht

Honderd man nam dagelijks een pil om te testen wat de effecten zouden zijn. Over het algemeen werkt het simpel: de pil onderdrukt enkele hormonen en de aanmaak van testosteron. En dat stofje heb je nodig voor een gezonde spermaproductie. Dankzij de pil neemt het testosterongehalte in je lichaam zo'n duik dat je tijdelijk onvruchtbaar wordt. 

Nu horen we je denken: ''Mijn testosteron? Ja, daaag dat gebruik ik niet alleen voor het aanmaken van manpap. Het zorgt er ook voor dat mijn toffe baard groeit, mijn stem laag is, mijn spieren groeien en dat ik gedreven ben.' Daarnaast zorgt het testosteron ervoor dat je af en toe automatisch je vriendin verdedigd wanneer ze in de kroeg wordt lastig gevallen. Houden dus!

Toch geven de onderzoekers aan dat deze symptomen niet plaatsvinden tijdens het gebruik van de pil. Sommige mannen leken wat aan te komen maar het is niet bewezen dat dit door de pil kwam. Een ander onderzoek toonde aan dat mannelijke anticonceptiemidellen als bijwerkingen hormoonschommelingen en stemmingswisseling hadden. Dat onderzoek is toen afgekapt maar de dames die aan de pil zitten hebben hier al jaren last van.

Het grootste probleem lijkt niet het gebrek aan medisch vooruitgang te zijn maar de houding van de man. Veel mannen vinden namelijk toch dat anticonceptie de verantwoordelijkheid van de vrouw is. Dat laat je als man toch nadenken. Zou jij na goedkeuring van het middeltje aan de anticonceptie gaan?

Bronnen: Uproxx, Vice, Maxim