Gigantisch onderzoek geeft definitief aan: zelfs één glas alcohol is schadelijk

Een drankje per dag zou gezond zijn nietwaar? Nou dit mega-onderzoek gooit die droom graag aan diggelen.

alcohol ongezond onderzoek

Maar liefst 599.912 drinkers uit negentien landen zijn onder de loep genomen. De onderzoekers wilden nu eens definitief weten hoe schadelijk alcohol echt voor het lichaam is. We weten dat doorgaans een a twee drankjes per dag als het maximum wordt aangeraden. Dit zou zelfs als gezond beschouwd kunnen worden. Nou zet dat maar uit je hoofd. 

@backlink(209311)

Levensverwachting en alcoholgebruik

Zelfs wanneer je op je veertigste slechts tussen de 100 gram en 200 gram aan alcohol per week verorbert dan daalt de levensverwachting met zes maanden. Drink je meer? Dan kun je rekenen op een kortere levensverwachting tot wel vijf jaar. 

Alcohol en hart- en vaatziekten

Tijdens het onderzoek kwamen meer dan 40.000 mensen te overlijden en zijn de gegevens uit 83 verschillende studies die tussen 1964 en 2010 uit zijn gekomen samengebracht. Zodanig konden de onderzoekers naar eigen zeggen 5.4 miljoen jaar aan mensenlevens onderzoeken. Het resultaat is duidelijk: wanneer er een nadruk ligt op hart- en vaat ziekten kun je alcohol beter volledig laten staan. 

Positieve effecten van alcohol

Natuurlijk trek je altijd je eigen conclusies, een drankje heeft nu eenmaal ook een hoop voordelen. Zo is een borrel met de collega's vaak goed voor je carrière/netwerk, een goed wijntje zeer ontspannend want het verlaagt je stressniveau en de beste verhalen beginnen bijna altijd met ''ik had eens een paar biertjes gedronken en toen....'' 

De vrijmibo!

Een beetje levensgenieten moet dus lekker kunnen, je kent de risico's nu alleen weer wat beter. Het is vrijdag, dus tel maar vast af naar de vrijmibo. 

Bron: TheLancet