Stilzitten dankzij een kantoorbaan is nog slechter dan gedacht

Dus jij hebt een kantoorbaan en zit de hele dag op een bureaustoel naar je scherm te staren? We hebben slecht nieuws voor je helaas.

brein kantoor stilzitten schade

Dat te lang stilzitten niet al te best voor je is weet je. Dat menig wetenschapper, arts en HRM-manager je dan ook aanraadt om af en toe een rondje richting het koffiezetapparaat te wandelen weet je ook, maar deze onderzoekers gaan nog een stapje verder. Te lang stilzitten zorgt er niet enkel voor dat je te weinig calorieën verbrandt of voor een slechte rug, nee ook jouw mooie herrineringen gaan het raam uit.

@backlink(209109)

Stilzitten nog slechter dan gedacht

Wetenschappers onderzochten 35 participanten tussen de 45 en 75 jaar en brachten hun beweingspatronen en brein in kaart. Er bleek een duidelijke correlatie te bestaan tussen de status van de mediale temporale kwab en de hoeveelheid beweging die iemand krijgt. 

In helder Nederlands: te veel stilzitten slaat jouw lange termijngeheugen aan diggelen. Daarnaast lijkt het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het aanmaken van nieuwe herinneringen een stuk dunner te zijn bij mensen die erg veel stilzitten. En ja, dat is zorgwekkend ook voor onze halve redactie... Wij gaan met dit mooie weer maar even buitenspelen tijdens de lunch en laat dat Netflixen vanavond maar even zitten.

Gelukkig hebben wij nog wel wat tips om aan de juiste hoeveelheid lichaamsbeweging te komen gedurende een kantoordag. Succes.

Bron: Plos One