Rem Koolhaas levert Nederlandse architectuur op topniveau in Qatar

Rem Koolhaas voegt een nieuw gebouw toe aan zijn portfolio. Dit keer kijken we naar de Qatar National Library. Nederlands design op topniveau.

rem koolhaas qatar bibliotheek

Je treft die Nederlanders ook overal. Nederlandse dj's draaien de wereld over, Nederlandse modellen staan steevast op de catwalk van Victoria's Secret, Nederlandse acteurs duiken op in Game of Thrones en allerlei Hollywood-films en ons bier is overal verkrijgbaar. Ook in de wereld der architectuur tref je een Nederlandse naam aan die je verplicht moet kennen: Rem Koolhaas. 

@backlink(209449)

De Rotterdamse architect is verantwoordelijk voor enkele ware meesterwerken. Neem bijvoorbeeld de Kunsthal in Rotterdam, de Nederlandse ambassade in Berlijn, het Guggenheim Hermitage Museum in Las Vegas en nu ook de Qatar National Library. 

De laatste is het meest recente werk van de Nederlander en wordt liefkozend de nationale huiskamer van Qatar genoemd. De bibliotheek is te vinden op een campus van 14 vierkante kilometer waar kennis centraal staat. Education City wordt de locatie genoemd. Je treft hier universiteiten, onderzoekscentra en bibliotheken. Qatar doet hard zijn best om een kenniseconomie te worden. De olie is immers een keer op en overbodig. Wij vinden het een sterk staaltje architectuur. Zie de foto's en oordeel zelf.