Een ode aan de femme fatale

Deze beeldschone maar levensgevaarlijke dames moet je kennen. Ze leveren je pure ellende op maar je hebt het ervoor over.

ode aan femme fatale

We missen vandaag de dag een beetje de ouderwetse femme fatale. Je weet wel, de dame die vooral in noir-films de norrige protagonist in vuur en vlam zet en hem al dan niet onbewust vervolgens van de ene hachelijke situatie naar de andere leidt. Veelal beeldschoon maar levensgevaarlijk omdat ze weet dat ze haar aantrekkingskracht kan gebruiken om iemand in een bepaalde richting te duwen.

@backlink(209593) 

Je hebt natuurlijk de echte klassieke femme fatales zoals Cleopatra of Mata Hari maar in de afgelopen eeuw kwamen de meest prachtige vrouwen op het witte doek voorbij die deze rol wisten te vervullen. Deze dames moet je kennen. 

1. Catherine Tramell uit Basic Instinct 

Sharon Stone speelde deze nymfomaan die zowel de droom als nachtmerrie van iedere man was. Een specifieke scene blijft iedere man jaren bij. Tijd om Basic Insinct weer eens aan te zetten. 

2. Claire Underwood  uit House of Cards

Als je House of Cards nog niet gezien hebt dan is het hoogtijd om het weekend leeg te houden en te bingen. Wat de moderne femme fatale betreft komt niemand in de buurt bij Claire, gespeeld door Robin Wright).

3. Meredith Johnson uit Disclosure

Gespeeld door Demi Moore, zeg daar maar eens nee tegen. Niet dat je veel keuze hebt bij Johnson. Deze dame krijgt altijd wat ze wil. 

4. Ginger Knowles uit Swordfish

Halle Berry topless en gevaarlijk. Meer redenen heb je niet nodig om deze film te kijken. 

5. Katherine March uit Scarlet Street

Een echte klassieker dan. Scarlet Street uit 1945 is één van de donkerste trhillers ooit gemaakt en de femme fatale gespeeld door Joan Bennett (speelde wel vaker een femme fatale) was medogeloos. 

6.  Brigid O'Shaughnessy uit The Maltese Falcon

Een echte klassieker met Humphrey Bogart in de hoofdrol, een acteur die vaak tegenkomt in de wereld van de klassieke film-noir. Zijn tegenspeelster Mary Astor is een perfecte femme fatale. 

7. Silken Floss en Sand Saref uit The Spirit

Scarlett Johansson is wat ons betreft sowieso één van de mooiste vrouwen ter wereld en ze durft in verscheidene films ook lekker gevaarlijk te zijn. In The Spirit, die verder flopte, speelde ze lethal lady (gewoon de verrtaling van femme fatale) Silken Floss. Ook Eva Mendez uit dezelfde film verdient het om genoemd te worden. Wauw. 

8. Pussy Galore uit Goldfinger

Zo nu en dan wandelt ook James Bond tegen een femme fatale aan, de meest memorabele was toch wel Pussy Galore, gespeeld door Honor Blackman. 

9. Kitty Collins uit The Killers

Een boek van Ernest Hemingway en een femme fatale gespeeld door Ava Gardner, perfectie. Volgens velen dé film-noir die je gezien moet hebben. Wij raden hem ook ten zeerste aan. 

10. Iedere dame uit Sin City

Oké we gaan nu even vals spelen anders wordt de lijst eindeloos, er zijn honderden femme fatales maar nergens tref je zo'n archetype femme fatale aan als in Sin City. Tenminste, wat moderne films betreft dan.