Fajah Lourens: 'Ik ben helemaal vercommercialiseerd'

Ligt net haar nieuwste boek in de schappen, komt ze weer met een lingerielijn op de proppen. Haar volgende doel: focus. ‘Als ik álles maar blijf doen, komt die rust er niet.’

fajah lourens interview playboy

Dieetgoeroe, fitnesskoningin, bestsellerauteur, dj en moeder van twee: Fajah Lourens (36) is een veelzijdige vrouw. Ligt net haar nieuwste boek in de schappen, komt ze weer met een lingerielijn op de proppen. Haar volgende doel: focus. ‘Als ik álles maar blijf doen, komt die rust er niet.’

@backlink(209541)

1. Wat is het geheim van je succes?

Ik denk dat ik heel dicht bij mezelf blijf, dat het gewoon no-nonsense is en dat het wérkt. Kijk, ik had op Instagram al veel fans, dus ik wist dat mijn eerste boek het goed zou gaan doen. Het was in de voorverkoop al een bestseller, terwijl niemand nog kon weten of het goed was. Dan kom je op 1 binnen, maar daarna moet maar blijken of het echt werkt of niet. Het is een twaalf weken-plan en een journaliste, haar naam ben ik vergeten, schreef na veertien weken in NRC: ‘Waar blijven de killerbody’s nou?’ Mij afzeiken zonder dat ze onderzoek had gedaan. Terwijl je onder de hashtag #MKBM op Instagram al 15.000 posts kon zien van mensen die kilo’s waren afgevallen. Ik denk dat dát het succes is: mensen die echt obesitas hadden, zijn er tientallen kilo’s mee kwijtgeraakt. En dat valt op, want ik heb dat boek niet gemaakt voor fitgirls die een paar kilootjes eraf willen maar voor iedereen. Ik ben echt heel dankbaar en trots dat ik mensen hun leven mag veranderen, in de goede zin.

2. Het instant succes van je eerste boek werd overschaduwd door de moord op Elfin, het elf maanden oude zoontje van je zus: uit het raam gegooid door zijn vader, die daarna zelf de dood tegemoet sprong. En vorig jaar overleed plotseling je ex, de vader van je zoontje Shai, aan een hersenvliesontsteking. Hoe verwerk je dat allemaal?

Daar moet tijd overheen gaan. Ik heb wel vrede met alles, ik vecht er niet tegen. Het is natuurlijk vooral heel zuur dat Shai geen vader meer heeft, ik heb ook een heel moeilijke periode met hem gehad. Het zal altijd een gevoelig ding blijven. Maar de dood is ook het leven. Als het zoveel is voorgekomen als in mijn familie, kun je er vanzelf beter mee omgaan. Het hoort erbij. Ik geloof ook echt dat er leven is na de dood. Als ik nu zou gaan, heb ik daar vrede mee. Alleen voor de kinderen hoop ik wel dat ik nog even mag blijven. Maar als het zou gebeuren: loslaten…

3. Als je steeds zo streng bent voor jezelf, protesteert je lichaam dan nooit? Heb je weleens fysieke klachten?

Ik heb sinds augustus vorig jaar rugklachten gehad, dat is ook de reden dat ik nu iets minder soepel ben. Door de stress, denk ik. Ik ben wel steeds lichtjes blijven trainen, met pijn. Ik heb van alles gedaan, met een coach, met een fysio, noem maar op. Maar die pijn bleef en bleef. Ik werd er helemaal krankjorum van, was bang dat het een hernia zou zijn. Maar ik heb een MRI laten maken en het bleek zenuwpijn te zijn. Ik heb nu medicatie voor een zenuwpijn die onverklaarbaar is.

4. Maak jij makkelijk nieuwe vriendinnen?

Nee, helemaal niet. Nooit. Ik weet niet hoe dat komt. Ik heb het geprobeerd. Misschien ook omdat ik zelf een slechte vriendin ben, in de zin van tijd vrijmaken en die dingen. De vriendinnen die ik heb, kennen mij al vijftien, twintig jaar en accepteren dat. We zien elkaar wanneer we er allemaal tijd voor hebben. Ik merk wel, nu het huis klaar is, dat ik het leuk vind als ze langskomen. Ik snak wat meer naar een sociaal leven, dat had ik vroeger helemaal niet.

5. Na de zomer stop je als dj Faya. Waarom?

Focus. Als ik álles maar blijf doen, komt die rust er niet. Dag en nacht maar doorgaan, het is gewoon veel. En als we kijken naar muziek maken: waar ik in 2010 mee begon – techno en tech house – vind ik het allerleukst. Maar ik ben helemaal vercommercialiseerd omdat ik een BN'er ben en me daardoor continu moest aanpassen. Nou ja, dat moest ik niet, maar heb ik wél gedaan. Daardoor werd ik op een gegeven moment een soort feestdeejay. Dan ga je eigenlijk tegen je zin in platen draaien die op dat moment hot and happening zijn, maar waarvoor je zelf eigenlijk niets voelt. Dat gaat je tegenstaan. Maar als je bij een hockeyclub bent en ze verwachten hoempapamuziek, wil je toch dat de mensen na afloop zeggen: 'Lekker gedraaid!' Ik ga wel weer draaien, onder een andere naam en dan echt vanuit de muziek. Ik wil niet meer geboekt worden omdat ik Fajah ben.

6. Hoe belangrijk is sex voor jou?

...

Lees het antwoord op deze vraag en de rest van het interview in de Playboy die nu in de winkel ligt, of op Blendle!