Je eerste soloreis: waar moet je naartoe?

Wil je alleen op reis gaan maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij hebben een aantal uitstekende bestemmingen voor solo reizen op een rij gezet.

beste bestemmingen alleen reizen

Wenen, Oostenrijk

Waarom alleen gaan

Wenen is geschikt voor iedereen. De stad is erg interessant voor cultuur- en kunstliefhebbers en de prachtige, historische binnenstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wenen staat verder bekend om zijn klassieke muziekgeschiedenis. Vergeet ook niet een Wiener Melange te drinken in een van de vele koffiehuizen! Het is verder een erg veilige stad en daarom een perfecte citytrip-bestemming voor een beginnende soloreiziger.

Hoe gaan

Met het vliegtuig ben je binnen twee uur in Wenen, maar ook met de auto (10 uur) en de trein (12 uur) is de stad goed bereikbaar.

Wanneer gaan

Je kunt de stad het hele jaar door bezoeken. Het is een groene stad die geschikt is voor wandelingen in de lente en zomer, maar ook in de winter is Wenen een bezoekje waard. Rond 

kerst kun je in Wenen niet om de weihnachtmarkten heen, waar je terecht kunt voor warme glühwein, Oostenrijkse lekkernijen en een gezellige kerstsfeer.

IJsland

Waarom alleen gaan

IJsland is een fantastisch land om op eigen houtje te ontdekken. De hoofdstad Reykjavik is een hippe stad vol restaurantjes en heeft een bruisend uitgaansleven. De rest van het eiland bestaat uit wonderschone natuur; gletsjers, geisers en watervallen leveren fantastische plaatjes op. Daarnaast staat IJsland al jaren bekend als het veiligste land ter wereld en het is dus zeker een aanrader voor je eerste soloreis.

Hoe gaan

Vanaf Schiphol ben je ongeveer drie uur onderweg naar Reykjavik. Eenmaal geland is het handig om een auto te huren om het eiland optimaal te kunnen verkennen. IJsland heeft een goede infrastructuur, waardoor reizen weinig problemen moet opleveren.

Wanneer gaan

De beste periode om naar IJsland te gaan is tussen juni en september. In deze maanden is het erg lang licht op het eiland. In juni is het zelfs bijna 24 uur lang licht. In de zomer heb je er bovendien geen last van sneeuw op de weg en staan de meeste planten in bloei. Ook is het de beste tijd voor vogel- en walvisspotters. De IJslandse herfst en winter zijn een stuk kouder, maar niet minder spectaculair. De sneeuw-landschappen en bevroren watervallen zijn betoverend en in deze periode heb je ook een kans om het noorderlicht te zien.

Singapore

Waarom alleen gaan

Singapore is een hypermoderne stad met gigantische wolkenkrabbers en een wereldhaven. Tegelijkertijd is het ook een heel groene en schone stad. Singapore kent een mooie afwisseling tussen moderne gebouwen, historische tempels en groene gebieden als de botanische tuin. De meeste inwoners beheersen de Engelse taal en zijn erg vriendelijk. Let wel op de regels! Laat geen afval slingeren en steek over op de zebrapaden, want de boetes zijn niet mis. Singapore is dankzij al deze regels wel de veiligste metropool van de wereld 

en dus een perfecte uitvalbasis voor je soloreis 

in Azië.

Hoe gaan

Reizen naar en in Singapore moet je weinig stress opleveren. Vanaf Schiphol vlieg je zonder tussenstops naar Changi Airport en de stad kent een uitstekend openbaar vervoernetwerk. 

De taxiís zijn overigens ook niet duur. Heb je de smaak te pakken gekregen in Singapore? Alle andere Aziatische wereldsteden zijn vanaf Changi Airport goed bereikbaar.

Wanneer gaan

Je kunt Singapore het best bezoeken tussen de maanden februari en augustus. Van september tot en met januari is het regenseizoen in Singapore met een grote kans op zware buien.

Japan

Waarom alleen gaan

Japan is uitermate geschikt om alleen te bezoeken; het land is erg ingesteld op soloreizigers. Je vindt 

er genoeg hotels en hostels voor alleengaanden en reizen door Japan is eenvoudig. De taal kan wel een barriËre zijn, want veel Japanners spreken geen Engels. Dit gaat vooral op voor de bevolking buiten de grote steden, maar hier wordt dit gelukkig ruimschoots gecompenseerd door de vriendelijkheid en gastvrijheid van de lokale bevolking.

Hoe gaan

Je kunt op meerdere Japanse steden vliegen. Het is ongeveer 13 uur vliegen naar Kyoto, Osaka en Tokio en al deze steden zijn een bezoekje waard. Ontdek het binnenland van Japan door gebruik te maken van het zeer uitgebreide en punctuele spoornetwerk.

Wanneer gaan

Japan kent meerdere klimaten, maar over het algemeen zijn het voorjaar (maart-juni) en het najaar (september-oktober) de beste periodes om door het land te reizen. Het weer is dan wat milder en droger.

Peru

Waarom alleen gaan

Peru is onder soloreizigers een van de populairste landen in Zuid-Amerika. Als je door 

dit land reist is de kans dus groot dat je backpackers tegenkomt en nieuwe mensen leert kennen. Het land is aantrekkelijk door de magie van Machu Picchu en de adembenemende Andes, maar Peru is wel wat ruiger dan de vorige opties en daarom uitdagender voor een soloreis. Denk vooraf dus goed na over de plekken die je wilt bezoeken en de manier waarop je wil reizen. 

Hoe gaan

Een vlucht naar Peru duurt al snel 15 tot 20 uur en de prijs hangt af van het aantal tussenstops. Met een directe vlucht ben je slechts 12 uur onderweg, maar dan betaal je al snel €300 meer. Heb je in Peru gevonden wat je zocht en heb je nog wat tijd over? Dan kun je altijd nog doorreizen naar Bolivia of Chili. Deze drie landen zijn goed met elkaar te combineren.

Wanneer gaan

Je kunt Peru het beste bezoeken tussen juni en september, wanneer het er winter is. In de Peruaanse zomer is het er een stuk warmer, maar de kans op regen is dan ook vele malen groter. In de periode dat het winter is op het zuidelijk halfrond bevindt het kwik zich rond de 20 graden. In de bergen en 's nachts is het echter wel een stuk kouder in deze periode.

Bron: Lonely Planet