Onderzoek toont aan: je wordt lui als je een afspraak hebt staan

Heb jij 's middags met regelmaat nog een afspraak of een vergadering gepland staan? Tijd om daar mee te stoppen

afspraak maakt lui onderzoek

Het betreffende onderzoek, dat gepubliceerd is in de Journal of Consumer Research, toont dat je weinig productief bent zodra er een afspraak aan zit te komen. Hoe vaak komt het wel niet voor dat je een drie kwartier voor een afspraak je focus verliest? Nog even een kopje koffie voor je die meeting ingaat en nog even babbelen met die dame bij de waterkoeler. Daarnaast begin je geen nieuwe echte taken meer, je scrolt hooguit door je mailbox heen maar ook dat is het dan wel. 

@backlink(209931)

De onderzoekers concludeerden dit aan de hand van een online survey met 198 respondenten. Ze legden hen een hypothetische situatie voor waarin de respondenten een boek lazen terwijl de ene groep direct na het lezen een afspraak had tegenover de andere groep zonder plannen. De respondenten die de afspraak hadden slingerde het boek veel sneller een hoek in om zodoende mentaal op het bezoek voor te kunnen bereiden. Zonde van de tijd zeggen de onderzoekers. Ook tijdens een experiment waarin mensen een taak moesten uitvoeren voor een afgesproken bedrag bleek dat mensen zo kort mogelijk werken indien er een afspraak aan zit te komen. 

Hoe vaak heb jij afspraken rond een uur of drie, vier? Houd er maar rekening mee dat je voor elke afspraak meerdere uren productiviteit kwijtraakt. Tijd om vanaf nu alles in de ochtend in te plannen dus.

Bron: D'Marge